Tampereella on 15 vuoden ajan toiminut Tampereen ja ympäristökuntien ikäihmisten ATK-taitojen kehittämiseen ja tukemiseen keskittynyt yhdistys ATK Seniorit Mukanetti ry. Vajaan viidenkymmenen ihmisen yhdistyksestä on vuosien varrella kasvanut yli tuhannen jäsenen yhteisö. Yhdistys sai syyskuun alusta uudet toimitilat Yliopistonkadun varrelta
– Näinä vuosina on etsitty yhdessä ikäihmisten kanssa vastauksia mitä erilaisimpiin tietokoneiden, tablettien ja puhelimien käyttöön liittyviin kysymyksiin. Mukanetin tiloissa toimivassa MukaSurffissa liki 70 vapaaehtoista vertaisohjaajaa auttaa ja opastaa asiakkaita ilmaiseksi viitenä päivänä viikossa. Tukea saa myös muun muassa kirjastoissa ja palvelutaloissa, 14 paikassa eri puolilla Pirkanmaata. Viime vuonna Mukanetin ilmaispalvelujen käyttäjiä oli nelisen tuhatta ja maksullisille kursseille osallistui 445 senioriopiskelijaa, sanoo toiminnanjohtaja Eija-Riitta Kortesluoma.
– Tietokoneongelmia on turha kenenkään pelätä. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, toiminnanjohtaja painottaa.
Tutorin voi halutessaan saada kulukorvausta vastaan opastajaksi myös kotikoneen ääreen. Monet maksulliset ATK-palvelut ovat usein pienituloisten eläkeläisten ulottumattomissa, siksi Mukanetin matalankynnyksen palvelupisteitä tarvitaan jatkuvasti lisää. Osaamisesta on taloudellistakin hyötyä; sen avulla selviää vaikkapa pankkipalveluista ilman lisäkustannuksia.
Mukanetista on kehittynyt ATK-taitojen oppimiskeskus yli 5o-vuotiaille.
– Nykyään asiakkaidemme keski-ikä on noin seitsemänkymmentä vuotta. Vanhimmat kävijämme ovat jo sivuuttaneet yhdeksänkymmentävuotispäivänsä, viisi- ja kuusikymppiset ovat selvä vähemmistö.
Mukanetin asiakkaiden ja vertaisohjaajien joukossa on mitä erilaisimpien ammattialojen edustajia. Vertaisohjaajia tarvitaan jatkuvasti lisää, sillä tietokoneet, niiden käyttöjärjestelmät, tabletit ja älypuhelimet ovat varsin haasteellisia.
–Emme etsi alan ammattilaisia tai huippuosaajia. Vertaisohjaajaksi ryhtyville annetaan koulutusta, jota pyritään myös päivittämään. Tutorilta vaaditaan oikeastaan lähinnä sosiaalista mielenlaatua, Kortesluoma sanoo.
– Mukanetin toimialuetta pitäisi tulevaisuudessa kyetä laajentamaan, sillä viime aikoina toivomuksia on tullut muun muassa Ikaalisista ja Hämeenlinnasta asti. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan vastaamaan toiveisiin, mutta meidän pitäisi löytää uusilta alueilta yhteistyökumppaneita ja vertaisohjaajatkin olisi saatava paikkakuntalaisista, pohtii Kortesluoma, yhdistyksen ainoa kokopäiväinen työntekijä. Hänen palkkauksestaan vastaa Raha-automaattiyhdistys. Mukanetin rahoitus tulee jäsenmaksujen lisäksi Tampereen Kesäyliopiston ja Tampereen kaupungin avustuksista.
Terttu Härkönen