Vältä rasvainen jouluyllätys

Jouluun kuuluu perinteinen kinkun paisto-operaatio. Tähän idylliin mahtuu valitettavasti myös ei-toivottuja ilmiöitä. Kinkun paistorasva nimittäin aiheuttaa ongelmia viemäreissä.

– Lämpimänä kinkusta irtoava rasva on juoksevaa, ja harvoin tulee mieleen, että jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta jämähtää viemäriputkien sisäpinnalle. Huuhtelukaan ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa nopeuttaa rasvan kovettumista ja samalla viemärin tukkeutumista, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan, vaikka olisikin suuri houkutus laskea paistorasva siihen. Kinkusta irronneen rasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Joulukuisilla lämpötiloilla siihen ei kulu kuin pieni hetki parvekkeella tai ulko-oven vieressä. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan.

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen.

– Varsinkin kerrostalojen ns. keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta tukkeutuu pitkältä matkalta. Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi on auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, Ylönen toteaa.