Lähestyvän juhlan kunniaksi laamatkin saavat erikoisherkkuja. Kohtuudella kuitenkin, sillä täytyyhän linjoista huolehtia.

Lempääläisellä Loimusalon tilalla on 11 laamaa – Laamoille joulu koittaa näkkileivällä

Noome (vas.) ja Arska ovat lauhkeita kavereita. Kuva: Katariina Rannaste

Noome (vas.) ja Arska ovat lauhkeita kavereita. Kuva: Katariina Rannaste

Arskan päähän ollaan laittamassa tonttupipoa, eikä se selvästikään ole iloinen asiasta.

– Laamat eivät tykkää, että niiden korviin kosketaan, mutta Arska on tottunut moneen, emäntä Maria Loimusalo toteaa.

Hieman yli 2-vuotias laama Arska alistuu kohtaloonsa, vaikka ylpeytensä se poronsarvilla koristetussa pipossa joutuu kenties nielemään. Kummipoika Noomea pipo kiinnostaa kovin, ja se näykkäisee piposta tämän tästä. Tutkiminen on näille kavereille kovin tyypillistä.

– Laamat ovat uteliaita, vaikkakin pakoeläimiä. Uudet asiat ja tilanteet pelottavat, mutta useimmiten uteliaisuus voittaa.

Piirre näkyy hyvin esimerkiksi suhtautumisessa naapurin kissaan. Naapurin oranssivalkoinen kissa vierailee tallissa tämän tästä ja kuulema hallinnoi laamalaumaa täysin. Laamat ovat karvaisesta näystä aivan ällistyneitä, mutta liukenevat paikalta kissan yrittäessä tulla kohti. Sitten sitä tuijotetaan taas turvallisen välimatkan päästä.

Laamat sopivat hyvin Suomen oloihin. Pakkasraja tulee kuitenkin vastaan -20 asteessa. Kuva: Katariina Rannaste

Laamat sopivat hyvin Suomen oloihin. Pakkasraja tulee kuitenkin vastaan -20 asteessa. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän Säijässä asuvilla Maria ja Jarmo Loimusalolla on tilallaan 11 laamaa, kaksi alpakkaa, 10 vuohta ja kolme rescue-koiraa. Tallityöt hoidetaan tietysti joulunakin, mutta lähestyvän juhlan kunniaksi eläimille on luvassa erityisiä herkkuja.

Tiedossa on näkkileipää, omenaa, porkkanaa ja piparkakkuja, mutta kohtuudella, kun laamojenkin linjoista täytyy pitää huolta.

– Nämä söisivät vaikka aamusta iltaan. Syövät kuin eivät olisi ruokaa koskaan saaneet, mutta painon perään pitää katsoa, etteivät liho. Siksi heinää, porojen täysrehua ja kauraa annostellaan ja painoa seurataan, Maria Loimusalo selvittää.

Jouluisia koristeitakaan talliin ei voi ajatella, sillä laamat repivät ne alas. Kuuset, havukoristeet, joulukoristeet, kaikki syödään hetkessä.

Laamoille saa osoittaa lämpöä

Ei nimi laamaa pahenna, ellei laama nimeä. Arskan nimestä voisi tulla mieleen joku juro jässikkä, mutta Loimusalojen Arska on lauhkea. Se ei pure eikä potki, ja sylkeekin vain ärsyyntyneenä, siis lähinnä silloin, jos joku tallikaveri yrittää ahmia ruoat.

Vakaan luonteensa vuoksi Arska on vieraillut vanhainkodeissa Tampereella. Arska, valkoinen villalaama Juwel ja kirjava villalaama Laila ovat tehneet tuttavuutta ikäihmisiin Kuuselakeskuksessa sekä Taatalan ja Keinupuiston palvelukodeissa. Erityisryhmiä on käynyt tilallakin.

Rapsutuskoirien tapaan näitä laamoja saa lähestyä, halata ja silittää. Niiden läsnäolosta tulee hyvälle tuulelle ihan vain katselemallakin, ovathan ne sen verran hauskannäköisiä.

Arskaa on myös kokonsa puolesta helppo lähestyä.

– Arska on minikokoinen laamaksi. Geenivirheen tai jonkin sattuman vuoksi se on puolet normaalikokoisesta aikuisesta laamasta. Sitä ei ole jalostettu pieneksi. Ensi vuonna Arskan jälkikasvusta näemme, onko sen perimässä jotain häikkää, Maria Loimusalo kertoo.

Laamat ovat Maria ja Jarmo Loimusalolle harraste-eläimiä, joiden  kanssa käydään myös näyttelyissä. Isäntäväki käy tilan ulkopuolella palkkatöissä, mutta laamojen kasvatus ja jalostus on saanut vahvan otteen.

Pariskunta päätti ottaa kaksi ensimmäistä laamaa vuonna 2012. Kiinnostus heräsi alan suomalaisesta uranuurtajasta, hämeenlinnalaisesta laamatilasta kertovan televisio-ohjelman myötä.

– Laamat ovat rauhallisia eläimiä ja niiden luona joutuu itsekin rauhoittumaan, koska ne pelkäävät äkkiliikkeitä ja kovia ääniä.

– Minua on puhutellut eläinten läsnäolo, vaatimattomuus. Ne kuuntelevat ja elävät aistien ja tunteiden varassa, Maria Loimusalo ihastelee.

 

laamanjoulu1

Arska ei pure eikä potki, ja sylkeekin vain ärsyyntyneenä, siis lähinnä silloin jos joku tallikaveri yrittää ahmia ruoat. Vakaan luonteensa vuoksi Arska on vieraillut vanhainkodeissa Tampereella, emäntä Maria Loimusalo kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Yksi kommentti

  1. Maria Loimusalo

    Kiitän hienosti koostetusta artikkelista. Oli paljon poukkoilevaa puhetta, josta saitte koostettua hienosti järkevää tekstiä! Lukeminen tuntui hyvältä ja tuli hyvvä ja iloinen mieli❤️Haastattelun jälkeen Arska ja Noome ovat tehneet muutamia vierailujaNyt odotetaan uutta sukupolvea syntyväksi laamatallilleArska on siis minilaama johtuen geenipoikkeamastaKesäterveisin Loimusalon Laamatalli

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?