Yltäkylläinen joulu on takana. Uudenvuoden aattona ei monikaan enää halua täyttä vatsaa raskailla ruuilla, vaan illanistujaisissa napostellaan pieniä, suolaisia herkkuja.

Uudenvuoden aattona napostellaan

Yksi Kirsti Uotin bravuureista on aurajuustohyytelö. Ananas taittaa aurajuuston voimakasta makua. Kuva: Katariina Rannaste

Yksi Kirsti Uotin bravuureista on aurajuustohyytelö. Ananas taittaa aurajuuston voimakasta makua. Kuva: Katariina Rannaste

Kirsti Uotin uudenvuoden herkkupöytä sisältää pieniä naposteltavia. Lempäälän Luontaiskylpylää pyörittävä Uoti kertoo, että jouluun panostetaan ja laitetaan kystä kyllä. Siksi uudenvuoden aattona napostellaan vain pientä suolaista ja makeaa.

– Olemme joulunpyhät auki, kun vakioasiakkaita ja kyläläisiä käy meillä. Tuolloin kokoonnumme 4-5 kertaa päivässä pöytään, joten uutena vuonna harrastetaan lähinnä vain pikkusuolaisia ja -makeita, Uoti kertoo.

Joulun tuuperruttama keittiöväki arvostaa myös, että pikkusuolaisia voi valmistaa etukäteen pakkaseen ja heittää välillä itsekin vapaalle.

Uudenvuoden aattoiltaa Kirsti Uoti viettää lähipiirin ja ystävien kanssa, ja tarjoaa heille muun muassa yhtä bravuuriaan, aurajuustohyytelöä.

– Ennen meillä oli usein tarjolla lohihyytelöä, mutta se on vaihtunut aurajuustohyytelöksi. Sitä voi tarjota savulohen seuralaisena tai nauttia piparkakkujen kanssa.

Kirsti Uoti on kokenut pienten suolaisten ja makeiden tekijä. Luontaiskylpylään asiakkaille tarjotaan itse tehtyjä ruokia myös juhlapyhinä. Kuva: Katariina Rannaste

Kirsti Uoti on kokenut pienten suolaisten ja makeiden tekijä. Luontaiskylpylään asiakkaille tarjotaan itse tehtyjä ruokia myös juhlapyhinä. Kuva: Katariina Rannaste

Puoliso Juhani Laurila tykkää venäläisestä zakuska-pöydästä, joten sen hengessä Kirsti Uoti valmistaa myös mäti-smetanahyytelöä, jonka päällä on kylmäsavukirjolohta. Hyytelö istuu keitetyn ja kuoritun kananmunan päällä ja näyttää ulkomuodoltaan tatilta.

– Reseptin olen saanut 90-luvun loppupuolella eräällä kansainvälisellä keittiökurssilla.

– Alkuperäisessä ohjeessa oli voita kauhea määrä, vaikka hyytelö on olevinaan venäläisen paastonajan ruokaa. Olen soveltanut ohjetta ja jättänyt voin pois.

Illanistujaisiin voi tehdä myös filotaikinakuppeja tai juustotankoja, Kirsti Uoti ehdottaa. Filotaikinakupit syntyvät filotaikinasta pieniä levyjä leikkaamalla, muffinssivuokaan painelemalla ja paistamalla. Kupit voi sitten täyttää joko suolaisella tai makealla.

– Täytteeksi voi laittaa vaikka tuorejuustoa, savuporoa ja ruohosipulia. Ne ovat hyviä alkupaloja keiton kanssa. Makeaan versioon voi laittaa marjoja ja hedelmävaahtoa.

– Juustotangot syntyvät puolestaan voitaikinalevyistä, joiden väliin laitetaan juustoa. Ne leikataan ohuiksi tangoiksi ja pyöräytetään kierteelle. Seesaminsiemenet sopivat koristeeksi.

Hyviä tarjottavia ovat Kirsti Uotin mukaan myös perinteiset pekoni- ja nakkikääröt. Voitaikinaan kääräistyt pekonifileet ja nakit ovat takuuvarmasti pienten ja vähän isompienkin makuun.

 

Aurajuustohyytelö

aurajuustomuruja
1 prk crème fraîchea
1 dl maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl kermaa
puoli purkkia ananasmurskaa
n. viisi liivatelehteä
koristeluun esim. rosépippuria ja saksanpähkinöitä

Yhdistä ainekset seokseksi. Pehmitä liivatelehtiä kylmässä vedessä ja liuota ne esim. ruokalusikalliseen kuumaksi lämmitettyä ananasmehua. Lisää se seokseen. Vatkaa kermavaahto kuohkeaksi ja kääntele seokseen. Kaada muottiin. Anna hyytyä jääkaapissa useampi tunti.

Vinkki: Murenna aurajuusto mieluiten palajuustosta, koska siinä on valmismuruun verrattuna enemmän makua.

 

Mäti-smetana”tatit”

(viisi pientä tai yksi iso)

150 gr kylmäsavustettua lohta
1 prk kirjolohen mätiä
1 prk smetanaa
1 dl kermaa
n. kolme liivatelehteä
5 kananmunaa

Valuta mäti. Liuota kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet esim. ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Lisää liivatelehdet mäti-smetana-seokseen. Vatkaa kermavaahto ja kääntele seokseen. Vuoraa cocktail-lasit tai vuoka ensin kelmulla ja lado sitten sen päälle lohisiivuja. Kaada päälle mätiseos.
Anna hyytyä jääkaapissa useampi tunti. Kumoa massa keitettyjen ja kuorittujen kananmunien päälle. Koristeluun voi käyttää esim. tilliä.

Vinkki: Mätihyytelöä voi tarjota perunan kanssa alkuruokana.

 

Lohella vuorattuun cocktail-lasiin kaadetaan mätiseos. Jähmetyttyään se kumotaan kuoritun kananmunan päälle. Kuva: Katariina Rannaste

Lohella vuorattuun cocktail-lasiin kaadetaan mätiseos. Jähmetyttyään se kumotaan kuoritun kananmunan päälle. Kuva: Katariina Rannaste

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?