Laskut ja kaavat avautuvat matematiikkatietäjille

Laura Virtaselta (vas.), Juhani Larikalta, Ella Hussalta ja Peppi Haavistolta matematiikka luonnistuu. –Matematiikka on loogista, Haavisto toteaa.
Laura Virtaselta (vas.), Juhani Larikalta, Ella Hussalta ja Peppi Haavistolta matematiikka luonnistuu. –Matematiikka on loogista, Haavisto toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Hakkarin koulun oppilaat Peppi Haavisto, Juhani Larikka, Ella Hussa ja Laura Virtanen ovat olleet pienestä pitäen kiinnostuneita matematiikasta ja tietysti leikkineet legoilla. Mutta miten nämä asiat liittyvät toisiinsa?

– Legoilla rakentaessa tekee itse asiassa laskutoimituksia. Yhteys on todistettu, Hakkarin koulun rehtori Sanna Oikarinen vakuuttaa.

– Esimerkiksi murtolukuja voi opetella legojen avulla. Murtoluvut voi olla helpompi hahmottaa erimittaisina palikoina kuin numeroina. Ne ovat opetusvälineiksi suositeltuja, matemaattisten aineiden opettaja Marika Kyrkkö vahvistaa.

– On kiehtovaa miettiä, kumpi matemaattisesti lahjakkailla ihmisillä on ensin; innostus vai taipumus, Oikarinen pohtii.

Joka tapauksessa Haavisto, Larikka, Hussa ja Virtanen kertovat matematiikan olleen heille aina verrattain helppoa. Matemaattisen kyvykkyytensä nuoret osoittivat Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL) peruskoulujen matematiikkakilpailussa, jossa Peppi Haavisto ja Juhani Larikka sijoittuivat alkukilpailussa valtakunnallisesti 100 parhaan joukkoon. Ella Hussa ja Laura Virtanen jäivät vain puolen pisteen päähän tuosta joukosta, mutta jaetulle kolmannelle sijalle tullut kaksikko palkittiin yhtä lailla Hakkarin koulun parhaina matikkatietäjinä. Kunniakirjat ja Nordea-pankin myöntämät pienet palkinnot jaettiin keskiviikkona 20. tammikuuta.

Haavisto sai 33 pistettä 48 pisteen maksimista, Larikka 29 pistettä ja Hussa ja Virtanen 28,5 pistettä.

– Suurin mahdollinen pistemäärä 48 oli liki mahdoton saavuttaa, Kyrkkö toteaa.

– Kisaan osallistujia on tuhansia ja nämä nuoret sijoittuivat sadan parhaan joukkoon. Sehän on ihan olympiatasoa, Sanna Oikarinen kehuu ja huomauttaa:

–Usein pojat ovat matemaattisissa aineissa vahvoilla, mutta tänä vuonna tytöt jyräsivät kisassa.

Lokakuun lopussa järjestetyllä kokeella mitattiin loogista päättelykykyä ja matemaattista oivaltamista. Päättelytehtäviä olikin Kyrkön ja Oikarisen mukaan paljon.

– Yllätyimme siitä, kuinka paljon oli tehtäviä, joihin ei voinut käyttää matemaattisia lausekkeita.

– Koe oli tätä päivää, tehtävät oli tuotu nuorten maailmaan. Yksi tehtävä käsitteli muun muassa Facebook-kavereita, Nordean konttorinjohtaja Anita Näsärö sanoo.