Rahantulo yllätti ompeluseuralaiset

Narvan kyläkirkon ompeluseura lahjoittaa käsitöistä saadut tulot yleishyödylliseen tarkoitukseen. Tällä kertaa lahjoituksen sai vastaanottaa Narvan Peuraniityn päiväkoti. kuva: Arto Hämäläinen
Narvan kyläkirkon ompeluseura lahjoittaa käsitöistä saadut tulot yleishyödylliseen tarkoitukseen. Tällä kertaa lahjoituksen sai vastaanottaa Narvan Peuraniityn päiväkoti. kuva: Arto Hämäläinen

Diakoniatyöntekijöiden piirissä ilmaan oli heitetty mahdollisesti se ensimmäinen ajatusraakile, kauan sitten. Kunnolla ilmaa siipiensä alle idea sai, kun innokas käsitöiden harrastaja Sirkka Pasti keksi, että hyväntekeväisyyteen voisi kerätä rahaa käsitöitä myymällä.

Tästä oivalluksesta 16 vuotta sitten alkoi kehkeytyä Narvan kyläkirkon ompeluseura.

Rekisteröitymättömällä seuralla ei ole sen enempää puheenjohtajaa kuin sääntökirjaakaan, vaan kylläkin rahastonhoitaja. Kyläkirkon tiloissa kaksi kertaa kuukaudessa kokoontuva ryhmä onkin hioutunut vuosien myötä varsin tehokkaaksi rahantekokoneeksi. Pitkään toiminnassa mukana ollut Anneli Tuominen arvioi, että olemassaolonsa aikana kyläkirkon ompeluseura on lahjoittanut eri tahoille noin 10 000 euron verran rahaa ja hyödykkeitä.

Materiaalit käsitöihin ompeluseura saa lähes sataprosenttisesti lahjoituksina. Kaksi kertaa vuodessa käsityöt ja askartelut vaihtavat omistajaa myyntipöydillä ja arpajaisissa Narvan kesätorilla ja seurantalon joulumyyjäisissä. Tuotteita saa myös suoraan kyläkirkolta ompeluseuran kokoontumisaikoina. Lisäksi kesätorilla on vuoden mittaan parit pienemmät arpajaiset.

Tällaista jälkeä syntyy ompeluseuralaistan käsissä. Etualalla on kahvipaketeista tehtyjä kasseja, takana perinteisempää käsityötä villasukkineen ja pöytäliinoineen. Kuva: Erto Hämäläinen
Tällaista jälkeä syntyy ompeluseuralaistan käsissä. Etualalla on kahvipaketeista tehtyjä kasseja, takana perinteisempää käsityötä villasukkineen ja pöytäliinoineen. Kuva: Erto Hämäläinen

Tuotot käytetään lahjoituksiin. Vesilahden seurakunta on saanut ompeluseuralaisilta Narvan kyläkirkkoon ehtoollispikarit, upean lasimaalauksen, pyörätuolin, tuoleja sekä sakaristoon kaappeja ja kattoremontin. Vanhainkotiin toiminta tuotti kaksi televisiota, ja nuorisokin on saanut tukea musiikkiharrastukseensa. Tuorein lahjoituksen vastaanottaja on Peuraniityn päiväkoti Narvassa. Ja koska kyse on ompeluseurasta, on vuosien myötä luonnollisesti ommeltu valtavat määrät sukkia. Niitä on päätynyt lämmittämään muun muassa vanhainkodin dementiaosaston asukkaiden jalkoja.

Tekemisen mielekkyys on monelle ompeluseuralaiselle tärkeää.

– Pidän siitä, että tekemiselle on selkeä tarve. Tekemisestä tulee mielekkäämpää, kun tekee toisille eikä itselle, toteaa Aila Sivén.

Kyläkirkon ompeluseuraan kuuluu noin 15 naista. Moni on ollut mukana alusta asti, tuorein tulokaskin jo kolme vuotta. Lisää väkeä saisikin kernaasti tulla. Tämä ompeluseura ei vastoin yleisiä ennakkoluuloja koostu käsityöhirmuista, vaan jokainen tekee, mitä osaa ja haluaa, eikä aina  ole pakko tehdä yhtään mitään. Kokoontuminen rupattelemaan ja puuhailemaan virkistää ja antaa samalla oivan syyn päästä hetkeksi pois kotoa.

Narvan kyläkirkon ompeluseura kokoontuu joka kuukauden toisena ja neljäntenä torstaina. Uudet jäsenet toivotetaan tervetulleiksi.

 

Arto Hämäläinen