Yrittäjyys on Mikkolan pariskunnalle elämäntapa. 40-vuotisen uran tehneet Ritva ja Jaakko Mikkola eivät vielä ole jäämässä työelämästä sivuun, vaikka jatkajaa on jo mietitty.

Mikkolassa juhlitaan pyöreitä vuosia

Jaakko Mikkola lämmittää savusaunan vielä noin sata kertaa vuodessa. Pariskunta ei kuitenkaan lämmitä sitä koskaan itselleen, vaan asiakkaille ja ystäville. Kuva: Katariina Onnela

Jaakko Mikkola lämmittää savusaunan vielä noin sata kertaa vuodessa. Pariskunta ei kuitenkaan lämmitä sitä koskaan itselleen, vaan asiakkaille ja ystäville. Kuva: Katariina Onnela

Mikkolassa juhlitaan tänä kesänä kahdenlaisia pyöreitä. Ritva ja Jaakko Mikkolan yhteinen yritys täyttää neljäkymmentä vuotta ja pariskunnan häitä tanssittiin viisikymmentä vuotta sitten.

Yrittäjyys alkoi kesämökeistä. Ensin Jaakko Mikkola rakensi yhden, sitten toisen ja vielä kolmannen. Muutaman vuoden tauon jälkeen mökkejä rakennettiin vielä lisää. Aina oli työn alla uusi mökki ja aiemmin valmistuneet laitettiin vuokralle. Maanviljelyn lisäksi kesämökkien vuokraus oli pariskunnan leipätyö aina sukupolvenvaihdokseen asti.

Puolentoista kilometrin päähän mökeistä Jaakko rakensi savusaunan ajatuksenaan, että mökkiläiset voisivat käydä siellä saunomassa. Savusauna valmistui vuonna 1998 ja savutorppa kaksi vuotta myöhemmin. Mökkiläisillä oli kuitenkin käytössään jo rantasauna sekä mökkien omat saunat, joten savusauna jäi vähemmälle käytölle.

Kun sukupolvenvaihdos vuonna 2004 toteutui muuttivat Ritva ja Jaakko Mikkola savusaunan naapuriin rakentamaansa taloon. Ajatus illanviettopaikan pyörittämisestä heräsi ja nyt rakennuksia on kuin pienessä kylässä. Kaikki ovat Jaakon itse rakentamia. Pariskunnan Risto-poika on ollut heille suurena apuna ja auttaa monissa asioissa 01edelleen.

– Aloimme markkinoimaan tätä ja sitten joku kysyi ruokaa. En ollut ajatellut, että alan ruokaa laittamaan, mutta niin siinä kuitenkin kävi, Ritva Mikkola muistelee.

Hyvä niin, sillä erityisen maittavat ruuat ovat varmasti yksi syy, miksi asiakkaat palaavat ja tuovat vieraitaan viettämään iltaa Savutorpalle yhä uudelleen. Suosituinta ruokaa ei Ritva Mikkolan tarvitse kauan pohtia.

–  Kyllä se on Toutosenselän rosvobroileri aurajuustokastikkeella, hän ilmoittaa.

Savusaunan löylyissä on käynyt vieraita jokaisesta maanosasta. Etenkin intialaisia on käynyt usein. Suurin osa talven kävijöistä kokeilee avannossa kastautumista, mutta elämyksiä voi löytää pienemmistäkin asioista. Thaimaalaisille vieraille eksoottista oli risukasassa talviteloilla ollut soutuvene, jonne he kipusivat ja jota kuvattiin ahkerasti.

– Vuosien mittaan on ollut erittäin fiksuja asiakkaita, Ritva Mikkola kiittelee.

Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista oli joulu, jolloin Ylen TV2 teki joulun ajan kuulutuksensa Mikkolasta.

Mikkolan savusauna nautti arvostusta savusaunapiireissä ja se on valittu valittu Suomen parhaaksi yrityssavusaunaksi. Valinnan teki Suomen Savusaunaklubi. Mikkolasta löytyy myös korsusauna. Uusimmat lisäykset rakennuskantaan ovat laavu ja kota Korvenvuorella.

– Harrastus tämä nykyään on. Sen mukaan kun tulee tilauksia niin tehdään. Kolme vuotta sitten sauna lämpesi 120 kertaa vuodessa, nyt noin sata kertaa. Jatkajaakin olemme jo ajatelleet, pariskunta tuumailee.

Ritva ja Jaakko Mikkola viettävät tänä kesänä kultahääpäiväänsä. Kuva: Katariina Onnela

Ritva ja Jaakko Mikkola viettävät tänä kesänä kultahääpäiväänsä. Kuva: Katariina Onnela

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?