Satupäivä Narvan Monarilla

Lokakuun 18. päivänä vietettiin jo yhdeksättä perinteistä ja valtakunnallista Satupäivää. Päivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys keskellä arjen kiireitä ja tarjota kaiken ikäisille mahdollisuus uppoutua yhdessä sadun maailmaan. Satupäivän tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta lastenkulttuurin ja satujen merkityksestä ja varmistaa lasten ja nuorten pääsy elävän ja laadukkaan lastenkulttuurin äärelle kaikkialla Suomessa.

Valtakunnallista Satupäivää vietettiin Narvan koululla ja koululaisille satuja saapuivat lukemaan  Erkki Paloniemi, Satu Karvinen ja Harri Henttinen. Kuva: Leena Kurki
Valtakunnallista Satupäivää vietettiin Narvan koululla ja koululaisille satuja saapuivat lukemaan Erkki Paloniemi, Satu Karvinen ja Harri Henttinen. Kuva: Leena Kurki

Koulujen syyslomaviikon vuoksi Narvan koulun kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Aktiivinen monari-hanke järjesti Satupäivä-tapahtuman koululla viikkoa myöhemmin; 25. lokakuuta. Koulun 3.-6. luokkien oppilaat saivat vieraakseen enemmän ja vähemmän tuttuja kasvoja; kirkkoherra Harri Henttisen, kunnanjohtaja Erkki Paloniemen, matkailuneuvoja Satu Karvisen sekä Monari-hankkeesta tutun Leena Kurjen. He kaikki lukivat lempisatunsa oppilaille, joita olikin paikalla kuuntelemassa lähes sata.

Valtaosa lapsista tunnistikin ”Kirkko-Harrin”, joka kertoi Aisopoksen Jänis ja kilpikonna-sadun. Esitys, jossa oli mukana myös jänis ja kilpikonna suorastaan naulitsi kuulijat paikoilleen. Ennen tarinaa keskusteltiin vakavista aiheista, mm. koulukiusaamisesta, mutta Narvan koulun oppilaat vakuuttivat, että heidän koulussaan ei ketään kiusata.

Toinen sadunkertoja oli lapsille hiukan vieraampi. ”Joku Pentti”, kuten eräs oppilaista veikkasi. Hän oli kuitenkin Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi, mukanaan kirja Lumikin mökki. Edellisen kerran Paloniemen sadunlukua oli ollut kuulemassa yhtä iso joukko yli 50 vuotta sitten, kun hän esiintyi kansakoulunsa äitienpäiväjuhlassa.

Satu Karvisen satuna oli Kuinka myyrä sai housut. Tarina oli varsinkin monille pojille tuttu, myös piirrettynä elokuvana. Viimeisenä satuna oli Marjatta Kurenniemen Kissa joka luuli olevansa hiiri, lukijana Leena Kurki.

Lähes tunnin kestäneen lukutuokion aikana oli hienoa huomata, että lukeminen ja hyvien tarinoiden kuunteleminen on aina ajatonta ja kiehtovaa yhdessäoloa. Niin koulun henkilökunnan, kuin oppilaidenkin palaute Satupäivästä oli erittäin hyvää ja innostunutta.

Valtakunnallista Satupäivää vietettiin Narvan koululla ja koululaisille satuja saapuivat lukemaan  Erkki Paloniemi, Satu Karvinen ja Harri Henttinen. Kuva: Leena Kurki
Valtakunnallista Satupäivää vietettiin Narvan koululla ja koululaisille satuja saapuivat lukemaan Erkki Paloniemi, Satu Karvinen ja Harri Henttinen. Kuva: Leena Kurki
Satupäivä sai koululaisilta oikein hyvää palautetta. Kuva: Leena Kurki
Satupäivä sai koululaisilta oikein hyvää palautetta. Kuva: Leena Kurki