Kakku täynnä punaista samettia

Red velvet -kakku on Yhdysvalloista peräisin. Sen alkulähteestä on monenlaista eri tietoa, mutta on oletettu sen sijoittuvan 1920-luvulle ja Yhdysvaltojen eteläosiin. Kakkua syödään Yhdysvalloissa usein 4. heinäkuuta itsenäisyyspäivänä.
Red velvet -kakun alkuperäisestä reseptistä on kaikenlaisia tarinoita. On kerrottu esimerkiksi, että New Yorkin Waldorf Astoria -hotellin keittiömestari oli leiponut punaisen kakun, josta oli tullut hotellin asiakkaiden suosikki. Reseptiä oltiin pyydetty häneltä, ja hän sen oli antanutkin, mutta pyysi siitä 350$. Tämän takia kakku liikkuu myös nimillä Waldorf-Astoria- ja 350$-kakku.
Kakusta on tehty monia eriversioita, on punajuurella, eri täytteille ja kuorrutteilla.

Teksti: Elina Pispala

Red velvet -muffinit
Nämä maukkaat ja raikkaanväriset muffinit piristävät mukavasti syksyä. Tästä ohjeesta tulee noin 12 kappaletta.
Tarvitset taikinaan:
• 2dl vehnäjauhoja
• ½tl leivinjauhetta
• 1rkl kaakaojauhetta
• 75g huoneenlämpöistä voita
• 1½dl fariinisokeria
• 2tl vaniljasokeria
• 2 kananmunaa
• 120g smetanaa
• 1rkl punaista elintarvikeväriä, jauhe- tai pastaväri
• ½tl valkoviinietikkaa
• ½tl ruokasoodaa

Kuorrutukseen:
• 100g huoneenlämpöistä voita
• 150g tuorejuustoa
• 4–5dl tomusokeria
• ½ vanilja-aromia

Tee näin:
1. Laita uuni lämpiämään 175°C.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe keskenään.
3. Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi sähkövatkaimella erillisessä kulhossa.
4. Lisää munat yksitellen voi-sokeri-vaahtoon.
5. Sekoita smetana ja elintarvikeväri keskenään. Käytä lasi- tai teräskulhoa, sillä väri värjää helposti kulhon.
6. Yhdistä voi-sokeri-muna-vaahtoon vuorotellen jauho- ja smetanaseosta.
7. Yhdistä sooda ja viinietikka. Sekoita nopeasti ennen kuin kuohuminen loppuu. Lisää muuhun taikinaan ja sekoita.
8. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunissa noin 20–25minuuttia.

Kuva: Elina Pispala
Kuva: Elina Pispala

Kuorrutus:
1. Sekoita voi ja tuorejuusto sähkövatkaimella.
2. Lisää tomusokeria pienissä osissa ja sekoita taikinasta sileä.
3. Lisää kuorrutteeseen vielä vanilja-aromi ja sekoita se siihen vatkaimella.
4. Laita kuorrute pursotinpussiin ja laita jääkaappiin jäähtymään. Anna muffinien jäähtyä ennen kuin kuorrutat ne.

Kuva: Elina Pispala
Kuva: Elina Pispala
Kuva: Elina Pispala
Kuva: Elina Pispala