Riisipuuro ja joulusauna pitävät paikkansa lukijoiden joulunvietossa

Lempäälän-Vesilahden Sanomat kysyi lukijoiltaan Facebookissa millaisia perinteitä heidän jouluunsa kuuluu

– Aatto menee aika perinteiseen tapaan, mutta uusiakin omia perinteitä on kehitetty.
Itse käyn yleensä jo aatonaattona joulusaunassa, muut aattona aamupäivällä. Kuusi koristellaan päivää tai paria aiemmin ja sen latvassa keikkuu huovuttamani valkoinen tähti, jonka kaverina on ylimmällä oksalla lapsena saamani pikkuruinen piipunrassitonttu vihreässä nutussaan. Aamupäivällä, ennen joulurauhan julistusta, saattaa osa perheestä käydä suunnistamassa. Musisoida voi, jos siltä tuntuu. Löytyyhän kotoa useita instrumentteja kuten piano, sello, huilut, klarinetti ja saksofoni, kertoo Johanna Salmia.

– Aamulla laitetaan joulupukin kuuma linja päälle ja syödään riisipuuroa. Jossain vaiheessa iltapäivällä käydään sukulaisilla kyläilemässä jonka jälkeen lähdetään viemään haudoille kynttilät ja katsellaan samalla sitä kynttilämerta. Illalla lahjat ja yhdessä oloa, Laura Roivainen toteaa.

Sanna Soinila:

– Aamulla lastenohjelmia ja jännitystä. Päivällä mummolaan syömään ja siellä pukkikin yleensä vierailee. Joulusauna ja haudalla käynti kuuluu myös meidän jouluun.

Jenni Niemi:

–Mummolassa kuunnellaan joulurauha ja syödään riisipuuro. Iltapäivällä hautausmaa, illemmalla sauna ja ruokailu vaihtelevalla kokoonpanolla.

Saija Ahola:

– Aamusta katotaan lumiukko ja syödään riisipuuroa. Päivemmällä sauna ja ruokailu. Illalla lahjojen jako ja Samu Sirkan joulutervehdys.

Eeva Tolvanen:

– Aattoaamuna kuusen koristelu ja joulusauna, joulurauhan julistus katsotaan perheen kanssa yhdessä. Iltapäivällä käydään aattohartaudessa pienessä, idyllisessä Metsäkansan kirkossa ja samalla viemässä kynttilät hautausmaalle. Illalla sitten jouluateria läheisten kesken ja lapsille vähän lahjoja. Hyvin perinteinen jouluaatto siis.

Juhamatti Niskasaari :

– Joulu alkaa joulupukin kuumasta linjasta ja juurikin riisipuuroa keittäen ja syöden. Rauhallinen aamu ja taustalla joulumusiikkia himmeästi.

Jani Vettenranta:

– Joulusauna, jouluruokaa, haudoille käymme sytyttämässä kynttilät, lahjat tietysti jaetaan ja avataan.

Irene Häyrynen:

– Riisipuuro ja kuusen tuonti sisälle koristelu ja muuten aika perinteisin menoin.

Tuula Vallius:

– Aamulla puuro. Hautausmailla käynnit ennen joulurauhan julistusta. Sauna. Ruoka. Lepo. Ja ruoka….

Mirva Kujala:

– Riisipuuroa ennen joulurauhan julistusta, illemmalla sauna ja jouluruoka.

Helinä Parkkila:

– Jokavuotisen tapamme mukaan meidän perhe käy vanhempieni luona riisipuurolla ja rusinasopalla. Myös hautausmaalla käynti kuuluu aattoon.

Maarit Lähteenmäki:

– Aamulla riisipuuroa kynttilän valossa niin siitä alkaa joulu. Joulurauhan julistus täytyy myös aina katsoa.

Sanna Kylmänen:

– Aamulla riisipuuro ja joku rientää vielä kauppaan viime hetken ostoksille. Käydään haudoilla ja saunassa, ateria, lahjojen jako.

Miia Maaria Tihula:

– Emme vietä joulua, mutta ns. jouluruoat maistuvat.

Maarit Julkunen-Korhonen:

– Joulupuuro syödään jo kuuden aikoihin ja jouluruoka yhden aikoihin.

Pauliina Oksanen:

– Riisipuuro syödään aina aamulla.

Kaija Mäkinen:

– Riisipuuro kuuluu meillä jouluaattoon.

Jussi Häyrynen:

– Haudoilla käynti on jokavuotinen perinne

Minna Laamanen:

– Joululenkki ja joulusauna.

Kati Ruotsalainen:

– Meille tulee nyt ihan uusi perinne, kun vauvamme omia 2016-vuoden joulupalloja laitetaan kuuseen roikkumaan, tästä tulee hieno perinne.