Bach ja Buxtehude – pääsiäisbarokkia Lempäälän kirkossa

Pääsiäiskonsertissa Pyhän Birgitan Laulajia säestää soitinyhtye.

Ensi sunnuntaina Pyhän Birgitan kirkon Lempäälässä täyttää barokkimusiikin mestareiden, Johann Sebastian Bachin ja Dieterich Buxtehuden, kuoro- ja soitinteokset.

Pääsiäisbarokkia-konsertissa 1600- ja 1700-luvuilla syntynyttä pääsiäisajan musiikkia esittävät lempääläläinen Pyhän Birgitan Laulajat -kamarikuoro sekä jousiyhtye Jenni Urposen johdolla. Jousiyhtyeessä soittavat viulistit Hennariia Herkkola ja Nina Kulhia, sellisti Ulla-Riikka Kuisma ja urkuri Pietari Korhonen.

Konsertissa kuullaan pääsiäismusiikin klassikko, Dieterich Buxtehuden kantaatti VII Ad faciem (Kasvot) Membra Jesu nostri -kantaattisarjasta. Lisäksi konserttiohjelmistossa on J. S. Bachin instrumentaaliteoksia sekä kuoro- ja urkukoraalisovituksia tutuista barokkiajan virsistä.

Saksalainen J. S. Bach (1685–1750) lienee tunnetuin barokkiajan säveltäjä. Hänen merkitystään erityisesti protestanttiseen kirkkomusiikkiin on pidetty niin suurena, että Bachia on jopa kutsuttu ”viidenneksi evankelistaksi”.

Bachin ja saksalais-tanskalaisen Dieterich Buxtehuden (1637?–1707) tiet kohtasivat Hampurissa vuonna 1705. Nuori Bach matkasi pitkän taipaleen kuuntelemaan aikansa urkurikuuluisuuden taiturointia.

Buxtehuden urkusävellykset ovat yhä nykyään urkureiden vakio-ohjelmistoa. Membra Jesu nostri -kantaattisarjan Buxtehude sävelsi tiettävästi noin viisi vuotta ennen Bachin syntymää, vuonna 1680. Hän omisti teoksen Tukholmassa vaikuttaneelle urkurille, kapellimestarille ja virsisäveltäjänäkin tunnetulle Gustaf Dübenille (1624–1690). Lempäälän kirkossa kuullaan Jeesuksen ruumiinosille nimetyn Membra Jesu nostri -kantaattisarjan päätöskantaatti Ad faciem, joka on omistettu Kristuksen kasvoille.

Lempääläläinen Pyhän Birgitan Laulajat -kamarikuoro on vaikuttanut paikkakunnalla yli kaksi vuosikymmentä. Sen perusti seurakunnan kanttori Kaisa Naukkarinen vuonna 1995. Kuoron ohjelmisto on hyvin monipuolinen: kirkkomusiikkia menneiltä vuosisadoilta aina nykypäivään, niin vaativia kuoroteoksia kuin tuttuja hengellisiä laulujakin.

Viime vuosina kuoron johtajina ovat toimineet Lempäälän seurakunnan kanttorit Pietari Korhonen ja Terhi-Tuulia Keränen.