Joutohetkien seura rakensi hyönteisille asumuksen, jota voi ihailla Vesilahden Tapolan aukiolla.

Hyönteishotelliin toivotaan paljon asukkaita

Aili Saarinen sai kunnian leikata nauhan hyönteishotellin edestä. Kuva: Ida Nieminen

Vesilahtelainen Joutohetkien seura päätti auttaa paikallisia hyönteisiä pölyttämisessä ja rakensi niille niin kutsutun hyönteishotellin. Sen vihkiäisiä vietettiin Tapolan aukiolla perjantaina 2. kesäkuuta juhlavissa tunnelmissa.

– Pihat ovat nykyään niin siistejä, että se vaikeuttaa hyönteisten pölyttämistä. Teimme hotellin kaikkien yhteiseksi iloksi, kertoo Joutohetkien seuran jäsen Pirjo Hakuni.

Hyönteishotelleja tarvitaan esimerkiksi siksi, että ilmastonmuutos on vähentänyt hyönteisten määrää. Pölyttäminen on tärkeää, jotta pihan omenapuut ja marjapensaat tuottaisivat satoa ja kukat kasvaisivat täyteen loistoonsa.

Seuralaiset keksivät keväisellä Tuusulan retkelllään, että he voisivat käyttää yhden kokoontumisensa hyönteishotellin rakentamiseen. Anja Kauppila oli tutkinut asiaa ja lupasi koota tarvikkeet.

Tuumasta toimeen ryhdyttiin toukokuussa. He asettelivat puisten kehysten sisään muun muassa järviruokoa, käpyjä ja sammaleita, ja peittivät ne lopuksi verkolla. Valmis asumus kiinnitettiin aukiolla sijaitsevan rakennuksen seinään.

Vihkiäiset aloitettiin juhlakahvituksella ja luontoaiheisilla runoilla, jotka lausui Raija Tanni. Sen jälkeen naiset siirtyivät pihalle seuraamaan nauhan leikkaamista. Juhlamalja nostettiin naurunremakan säestämänä.

Hyönteishotelli on helppohoitoinen rakennelma, jonka voi jättää talveksi paikoilleen. Se täytyy pitää kuivana, eli se kannattaa sijoittaa esimerkiksi katoksen alle. Lisäksi mahdollinen hämähäkinverkko pitää poistaa. Muuten rakentajan ei tarvitse huolehtia hotellin hoitamisesta, koska hyönteiset pitävät siitä itse huolta.

Joutohetkien seuran juhlapäivä jatkui virallisen osuuden jälkeen sisätiloissa. Tanni luki hauskoja runoja, joissa kerrottiin teemaan sopivasti myönteisestä hyönteisestä ja muista luonnonihmeistä.

– Oli kerran hyönteinen, joka oli myönteinen hyönteinen. Se surisi ja murisi ja pörisi ja mörisi, ei pistänyt ketään, ei sanonut ei. Tuli ääniaalto ja pois sen vei, Tanni lausui Kirsi Kunnaksen runon.

Seuran jäsenet nostivat maljan herkullisella mustaherukanlehtijuomalla. Kuva: Ida Nieminen

Hyönteishotellin rakentaminen

  • Hotelli kootaan esimerkiksi puiseen laatikkoon, jota ei ole käsitelty epäluonnollisesti maaleilla tai kyllästeillä.
  • Rakennusaineiksi sopivat kaikenlaiset luonnonmateriaalit, kuten oksat, kävyt, sammaleet, jäkälät, kaarnat, kaislat ja korret.
  • Rakennelma kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, johon aurinko paistaa paljon. Riittävän leveä katto takaa sen, että hotelli pysyy kuivana.
  • Erilaiset onkalot houkuttelevat hyönteisiä. Hotelliin kannattaa siis laittaa ruokoja tai pieniä puupölkkyjä, joihin porataan syvät reiät.

Jutussa on käytetty lähteenä luonnossa.org-sivustoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?