Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistys ry vuoden palvelijaksi

– Tänä vuonna meillä oli harvinaisen monta hyvää ehdokasta vuoden palvelijaksi, mutta lopulta päätös oli yksimielinen, kertoi Lempäälän Rotaryklubin presidentti Maria Kahilampi julkistaessaan voittajaa klubin vuosijuhlassa.

Vuoden palvelijan tunnustuspalkinnon vastaanotti LYSY ry:n puheenjohtaja Tapani Länsirinne (kesk.). Luovuttajina olivat Lempäälän Rotaryklubista presidentti Maria Kahilampi ja edellinen presidentti Antti Haapamäki. Kuva: Jorma Lehtinen

Lempäälän Rotaryklubi valitsee vuosittain klubin toiminta-alueelta Lempäälästä tai Vesilahdesta henkilön tai yhteisön, joka klubin mielestä on parhaiten toteuttanut päivittäisessä työssään tai muissa toimissaan pyyteettömän palvelun ihannetta ja korostanut palvelemisen merkitystä kaikkien ihmisten kesken. Ensimmäisenä vuoden palvelijaksi vuonna 1982 valittiin Lempäälä-Seura ja viime vuonna tunnustuksen sai Pito- ja Lounaspalvelu Satu Luukas Lempäälästä.

– Yhdistyksemme on yhtä vanha kuin tämä palkintokin, sillä Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistys ry eli LYSY perustettiin myös vuonna 1982. Kiitokset vielä kerran huomionosoituksesta sekä omasta että yhdistyksemme puolesta.
Arvostamme sitä paljon, aloitti yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Länsirinne vastaanottaessaan palkintoa.

– Olemme Suomen luonnonsuojeluliiton alainen paikallisyhdistys. Olemme halunneet pitää nimessämme maininnan ympäristönsuojelu, vaikka liitto toivookin kaikkien paikallisyhdistysten muuttavan nimensä luonnonsuojeluyhdistyksiksi.

Yhdistyksen reilun kolmenkymmenen vuoden taipaleelle mahtuu monenlaista. Alun omasta lempääläisestä ”koskisodasta” kolmostien linjauksiin ja maa-aineslupiin sekä maankäyttöpäätöksiin.

– Emme kuitenkaan ole halunneet profiloitua miksikään kaiken vastustajaksi ja kaikesta valittajaksi, vaan olemme yrittäneet omalta osaltamme luoda Lempäälää paremmaksi paikaksi asua ja elää, summasi Länsirinne puheessaan.

Viime vuosikymmenen suurin yksittäinen projekti yhdistyksellä oli Ahtialajärven kunnostuksen aloittaminen TE-keskuksen  4-vuotisena Leader-hankkeena yhdessä muutamien lintuharrastajien kanssa. Hankkeen päätyttyä järven hoitotoimia ovat
sittemmin lintuharrastajat jatkaneet Lokkisaari ry:nä.

Sarapiston kedon lampaita hoitamalla ja ketoa kunnostamalla yhdistys on tuottanut iloa ja luontoelämyksiä etenkin lapsiperheille. Matalan kynnyksen luontoretkillä on kannustettu jokaista havainnoimaan ympäröivää luontoa. Koululaisille on tuotu luontoon liittyviä tekemisen mahdollisuuksia mm. piirustuskilpailuilla ja linnunpönttötalkoilla erilaisissa tapahtumissa sekä myöntämällä luontoharrastusstipendejä. Yhdistys on kunnostanut luontopolkuja ja valmistanut luonnosta kertovia info-tauluja sekä muistuttanut kaavoittajaa luontoarvoista maankäytönsuunnittelussa.

– Lempäälän juhlavuoden kunniaksi viime vuonna valmistimme ja jaoimme 150 linnunpönttöä, ja nyt tänä vuonna jatkoimme samalla mallilla Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi sadalla pöntöllä. Näitä naputeltiin kokoon erilaisissa tapahtumissa, joissa lapsetkin saattoivat rakentaa omansa, kertoi Tapani Länsirinne kiitospuheensa lopuksi.

Teksti: Jorma Lehtinen
Kuva: Jorma Lehtinen