Vauhtia ja vaarallisia tilanteita Sääksjärven koululla

Tavallistakin koulupäivää vauhdikkaampi säpinä nähtiin ja kuultiin Sääksjärven koululla, kun vanhempainyhdistys Sääksvanhemmat yhdessä Kaukokiidon ja Kiillon kanssa järjestivät koululaisille Liikennepäivän. Liikenteen vaaranpaikkoja havainnollistettiin toimintapistein, joissa luokat kiersivät.

Rekan ratin takaa yrittää näköyhteyttä luokkatovereihinsa saavuttaa kolmasluokkalainen Vieno. Ei meinaa näkyä ei. Kuva: Tanja Meronen

Heti aamutuimaan lapset saivat suunsa makiaksi lakuista, jos asianmukaisesti saapui pyöräilijänä kypärä päässä kouluun tai jalkaisin heijastin heiluen. Koulun pihaan saapui iso rekka iloisine kuskeineen lasten ihmeteltäväksi. Syksyinen ilma väreili jännityksestä ja innostuksesta, kun lähikontaktia autoon otettiin ihan luvan kanssa niin hytistä kuin kontistakin käsin.

Tärkein sanoma rekankuljettajilta lapsille oli se, kuinka huonosti kuski näkee ylhäältä ison auton ratin takaa. Lapsille havainnollistettiin rekan yllättävän laaja katvealue, johon ratin takaa ei näe. Tulevat rekkakuskit ja poliisit pääsivät asian ihan itse hytistä toteamaan. Kaverit olivat auton edessä piilossa vaikka olivatkin ihan siinä lähellä.

Liikennepäivässä esiteltiin myös konkreettisesti, kuinka lähelle heijastimetonta jalankulkijaa autoilijan pitää pimeällä ajaa havaitakseen hänet. Heijastimen avulla kulkija näkyy pimeässä noin seitsemän kertaa aikaisemmin. Rekankuljettajatkin muistuttivat, että heijastimia pitää olla sekä etu- että takapuolella kulkijaa näkyäkseen kaikista suunnista.

Myös suojatiellä sekä risteyksissä rekalle pitää antaa kääntymiseen runsaasti tilaa. Lisäksi jalankulkijan on viisasta yrittää ottaa autonkuljettajaan katsekontakti ja näin varmistaa, että on tullut havaituksi ennen astumistaan suojatielle.

0–2 -luokkalaisten Liikennepäivä huipentui Miinan ja Manun näytökseen täynnä tärkeää liikennevalistusta. Kissat tekivät vakavasta asiasta hauskaa laulattamalla ja tanssittamalla pieniä liikenneseikkailijoita hikeen saakka. Mukaansatempaavan esityksen tarjosi Sääksin koululaisille oman kylän Kiilto Oy.

Vanhempainyhdistys Sääksvanhemmat järjestää koululla vapaaehtoisvoimin liikennevalistustempausten lisäksi liikuntavälinehuoltoa, kasvattajuusluentoja sekä su 10.12.2017 perinteiset Joulun Mahtimyyjäiset.

Rekan saapuminen pihaan juuri kellojen soidessa sisään aiheutti pikku-koululaisissa pientä valinnan vaikeutta. Kuva: Tanja Meronen

Vastaukset kysymykseen ”Mitä sinulle jäi päällimmäisenä mieleen Liikennepäivästä?”:
– Kaikki Miinan ja Manun liikennelaulut, ne oli hauskoja, Hilla, koululainen

– Se jäi mieleen, kun toi rekka oli niin iso, etten nähnyt sieltä alas, Veera, koululainen
– Se, että heijastin pitää olla ja semmoinen pitää olla edessä ja takana, että näkyy, Emmi, koululainen
– Se, että rekan eteen ei saa mennä, kun se kuljettaja ei näe sinua. Pitää yrittää saada kuljettaja huomaamaan, Ella, koululainen
– Yllättävän hyvin lapset osaavat liikennesäännöt ja liikennekäyttäytymisen, Sami Rautaneva Sääksvanhemmista
– Lapset olivat tosi innostuneita ja saivat varmasti paljon irti Liikennepäivän toimintapisteistä. Olemme mielellämme mukana tällaisissa tempauksissa, Jussi Saarnio Kaukokiidolta

teksti ja kuvat: Tanja Meronen

Manu-kissa sekä erehdyttävästi Reinikaista muistuttava hassu polliisisetä saivat lasten herkeämättömän huomion tärkeän teeman äärellä. Kuva: Tanja Meronen

Ekaluokkalaiset kaverukset Emmi, Ella ja Hilla hädin tuskin saivat kikatukseltaan vastattua Liikennepäivän haastatteluun. Kuva: Tanja Meronen

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?