Itseään ei opita arvostamaan yhdessä yössä. Se on pitkä prosessi, mutta prosessi, joka kannattaa käydä.
Itsetunto tarkoittaa tietoisuutta omasta arvostaan ja itsensä hyväksymistä. Mitä hyöty- ja haittapuolia on hyvässä ja huonossa itsetunnossa? Tähän kysymykseen pohtivat vastauksia vesilahtelaiset nuoret.
Nuoret näkivät hyvästä itsetunnosta olevan lähinnä hyötyä. He mainitsivat yhdeksi syyksi muun muassa sen, että ihminen, jolla on hyvä itsetunto, pääsee helpommin yli pettymyksistä, eikä jää murehtimaan menneitä, kuten esimerkiksi kaatumista koulun pihalla. Hyvästä itsetunnosta ei koettu olevan haittaa.
Huonosta itsetunnosta he taas löysivät huomattavan paljon haittapuolia.
Nuoret kertoivat, että toisinaan on vaikea olla iloinen, kun ei osaa arvostaa itseään tai omaa tekemistään. Pahimmassa tapauksessa se voi johtaa masennukseen, itsevihaan, ahdistuneisuuteen tai jopa itsetuhoisuuteen. Huonosta itsetunnosta löytyi kuitenkin myös hyviä puolia. Esimerkkinä nuoret mainitsivat sen, että sinua ei ainakaan nähdä itserakkaana tai ylimielisenä, niin kuin jotkut hyvän itsetunnon omaavat saatetaan nähdä.
Paikalliset nuoret pohtivat asioita, jotka vaikuttavat itsetuntoon. Yhdeksi asiaksi he mainitsivat ulkonäköpaineet, joita erityisesti sosiaalinen media aiheuttaa. Sosiaalisella medialla nähtiin olevan muitakin haitallisia vaikutuksia itsetuntoon, kuten nettikiusaaminen. Toisaalta siitä löydettiin myös paljon itsetuntoon positiivisesti vaikuttavia asioita, kuten esimerkiksi nettikaverit tai nuorille apua tarjoavat nettisivustot. Nuoret mainitsivat myös yhdeksi vaikuttavaksi tekijäksi kiusaamisen. Sellainen johtaa itsetunnon laskemiseen ja sitä voi sen jälkeen olla vaikea nostaa takaisin.
Meitä ympäröivillä ihmisillä on suuri vaikutus meihin itseemme, olipa kyse kenestä tahansa. Kaikki tuki, kritiikki, haukut, kehut ja kannustus jota saamme tuo osansa itsetuntoomme. On siis hyvä muistaa, että koska muut ihmiset vaikuttavat meihin, myös me vaikutamme muihin.
Miten omaa itsetuntoaan voisi lähteä parantamaan? Ensimmäiset askeleet hyvän itsetunnon rakentamiseen ovat itsensä ja oman kehonsa hyväksyminen. Kehonsa hyväksymisen suhteen on hyvä muistaa, että kenenkään mielipide- edes sinun omasi- ei muuta sinua ulkoisesti. Siispä unohda se, mitä muut sanovat tai saattavat ajatella, sillä kyse on sinusta, ei heistä. Tärkeintä on se, että on itse valmis muuttamaan omaa ajattelutapaansa.
Teksti: Nea Lähdekorpi
Teksti on osa vesilahtelaisten nuorten Mediataitoviikon Nuorten L-VS -projektia.