Tutustumassa työelämään eduskunnassa – Vesilahden yläasteelta vallan ytimeen

Viikolla 21 Vesilahden kahdeksasluokkalaiset suorittivat työelämään tutustumisjakson. Nuoret saivat hakea töitä itselleen viikoksi omien kiinnostusten kohteiden mukaan. Opinto-ohjaaja kuitenkin neuvoi hakemaan paikkaan, josta mahdollisesti voisi saada kesätöitä.  Itse en kokenut työpaikan hakua tarpeelliseksi, vaan päätin käyttää hyväksi kiinnostavan työmahdollisuuden. Hain työharjoitteluun koko Suomen sisäpolitiikan sydämeen, sotekuohujen kehtoon, Suomen eduskuntaan.

Michaela Jokiniemi työskenteli viikon kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen avustajana. Kuva: Michaela Jokiniemi

Hakeminen eduskuntaan työharjoitteluun oli yllättävän helppoa. Lähetin vapaamuotoisen työhakemuksen kansanedustaja Olli-Poika Parviaiselle sekä hänen avustajalleen ja jo samana iltana sain sähköpostiini myönteisen vastauksen hakemukseeni sekä tervetulotoivotukset. Pääsin viikoksi tutustumaan koko eduskunnan, eduskunta-avustajien ja kansanedustajien arkeen. Lisäksi sain tutustua, miten esimerkiksi lakisäädösten ja kansalaisaloitteiden kanssa toimitaan ja millaisia niiden käsittelyprosessit ovat.

Tet-viikkoni alkoi maanantai, joka on kansanedustajien maakuntapäivä. Silloin he työskentelevät päivän omassa maakunnassaan esimerkiksi kunnanvaltuustojen kokouksissa ja muissa omaan kuntaan ja maakuntaan keskittyneissä tehtävissään, joten talo on hiljaisempi kuin loppuviikosta. Pääsin heti ensimmäisenä päivänä seikkailemaan ympäri sokkeloista eduskuntataloa ja sen salaovia, Pater Noster hissejä, valtiosalia sekä monenlaisia kokoushuoneita, saleja ja toimipisteitä. Valmistelimme toisen tet-harjoittelijan kanssa edustajillemme tekstejä ja briiffejä tulevan viikon kokouksien ja seminaarien aiheista.

Seuraavana päivänä eduskuntatalo täyttyi kansanedustajista ja täysistunnot alkoivat. Pääsin seuraamaan kokouksia, palavereita ja täysistuntoja erilaisista ajankohtaisista asioista. Lisäksi keskustelin edustajani kanssa kansanedustajan työstä, eduskunnasta ja monista ajankohtaisista aiheista niin nuorten vaikuttamisen kuin Tampereen raitiovaunujen suhteen. Loppuviikosta seurasin muun muassa eduskunnan kyselytuntia ja vihreiden eduskuntaryhmän ryhmäkokousta.

Suurimman osan työajasta vietin edustajani avustajan ja ohjaajani Minna Mannisen kanssa. Vaikka tiesinkin, että kansanedustajan työ on hyvin kiireistä, yllätyin, miten ison osan avustaja tekee työstään yksin ja toisten avustajien kanssa ja miten isossa osassa avustajat edustajan työssä ovat.

Vaikka monet ajattelevat eduskunnan olevan samaa luokkaa kuin Olympos-vuori ylimaallisten olentojen kanssa, on monella mahdollisuus päästä sinne työskentelemään. Opin miten paljon erilaisia ihmisiä eri ammattinimikkeillä, taustoilla ja mielipiteillä talossa työskentelee.

Tavoitteeni tet-jaksolleni oli nähdä ja keskustella kansanedustajien ja heidän avustajien kanssa, oppia jotain heiltä ja olla hyödyksi heille. Koen, että tavoitteeni onnistui viikon aikana erittäin hyvin. Eduskunnassa työskentely oli erittäin mukavaa ja antoisaa, voisin kuvitella itseni työskentelemään joskus eduskuntaan.

Miksi kannattaa hakea eduskuntaan tet-harjoittelujaksolle?

• Pääset näkemään millaista työtä kansanedustajat ja heidän avustajat tekevät
• Näet asioita ja henkilöitä, mitä olet tottunut näkemään vaan televisiossa
• Pääset tutustumaan päätöksentekoon ja lakisäätelyprosesseihin
• Saat tavata mielenkiintoisia ja vaikutusvaltaisia henkilöitä

Teksti ja kuvat: Michaela Jokiniemi