Suojeluskunnat ja Lotta Svärd -näyttely avattu Vesilahden kirjastolla

Näyttelyavajaisissa esiintyi Trio Elegia eli Oili Vastamaa, Riikka Luukkaala ja Veera Ojanen. Kuva: Marjo Höyssä

Tiistaina 14. elokuuta Vesilahden Lähde-kirjastolla avautui ensimmäinen teemallinen näyttely, kun Suojeluskunnat ja Lotta Svärd -näyttelyn avajaisia vietettiin. Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseolta saatu näyttely valottaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön perustaa, kehitystä ja merkitystä Suomen itsenäistymisestä nykypäivään.

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon puheenjohtaja Markku Rauhalahti avasi näyttelyn ja tilaisuuden kertomalla Suojeluskuntien perustamisesta, toiminnasta ja merkityksestä. Rauhalahden kuvaesityksessä oli myös kuvia Vesilahden Suojeluskunnan ajoilta.

Vesilahtelainen ja aktiivisesti Pirkanmaan Lottaperinne ry:n toiminnassa mukana oleva Eila Häihälä kertoi kattavasti Lotta Svärd -järjestön synnystä ja toiminnasta sekä Vesilahden lotista ajatuksella ”Lottien toiminta oli käytännön isänmaallisuutta”.

Näyttelyn Vesilahteen ideoinut vesilahtelainen everstiluutnantti evp. Panu Bergius

ojensi ruusun avajaisissa mukana olleelle lotta Eeva Kulmalalle. Esityksessään Bergius painotti Suojeluskuntatyön merkitystä Suomen itsenäistymiselle ja sen säilymiselle. Bergius muisteli myös Suomelan Vapauden patsaan historiaa ja kuinka sisällissodassa Vesilahden taisteluissa oli mukana väkeä 14 lähikunnan alueelta.

Avajaisten sota-ajan viihdemusiikkiesityksistä vastasi Trio Elegia eli lottapuvuissa esiintyneet vesilahtelaiset Riikka Luukkaala, Oili Vastamaa ja Veera Ojanen. He vastasivat myös kahvitarjoilusta.

Näyttelyssä on esillä myös Vesilahden Suojeluskunnan ja Lotta Svärdin -aineistoa Vesilahden Sotaveteraanien Perinnehuoneesta Tapolasta ja yksityiskokoelmista.

Näyttely on avoinna 14.8.–6.9. kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Teksti: Satu Karvinen

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.