Maailman suurinta marttailtaa juhlittiin Kuljussa

Sääksjärven Martat ja Lempäälän Martat viettivät maailman suurinta marttailtaa yhdessä juhlien Kuljun työväentalolla.

Maailman suurin marttailta käynnisti Marttaliiton eli Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden. Eri puolilla Suomea Martat ja ruotsinkielisen sisarjärjestön Marthat kokoontuivat marttailtaan samaan aikaan Alli Nissisen – yhden perustajajäsenen – nimipäivänä 31. tammikuuta kello 17–19.

Sääksjärven Martat ja Lempäälän Martat viettivät maailman suurinta marttailtaa yhdessä juhlien Kuljun työväentalolla.

Sääksjärven Marttojen puheenjohtaja Pirkko Lähteenmäen tervehdyssanojen jälkeen laulettiin yhdessä perinteinen marttalaulu ’Päivä kun paistaa pirttihin pieneen työtäni teen, olen onnellinen….Syntymämaallensa kortensa kantaa Marttojen työ, kodin hiljainen työ’.

Marttaliitto viettää 120-vuotisjuhlavuotta.

Marttaliiton lähettämän tervehdyksen esitti Oili Isotalo. Lucina Hagmanin aloitteesta vuonna 1899 perustettu Marttajärjestö näki ja näkee tärkeäksi kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. On havaittu, että paras tapa auttaa perheitä on kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen.

Ensimmäiset Martta-neuvojat olivat kesälomallaan olevia opettajaneitejä. He kulkivat talosta taloon neuvoen kädestä pitäen, miten asioita voisi tehdä toisin. Kahden kesän jälkeen neuvojina jatkoivat palkatut neuvojat. Tänä päivänä marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on 1164 ja jäsenet ja kotitalousammattilaiset toimivat yhdistyksessä rintarinnan. Henkilökohtaisen neuvonnan rinnalle ovat tulleet sähköiset palvelut. Juhlavuotta Martat viettävät teemalla ’’Hyvä arki kuuluu kaikille’. Toimitaan sen puolesta, että kaikilla ihmisillä kaikenlaisissa kodeissa olisi hyvä olla.

Kirkkoherra Harri Henttinen korosti puheessaan kodin merkitystä ja äitien voimaa ja taitoa yhdistää perhettä ja sovitella vaikeissakin tilanteissa. Koti on sydämen paikka, uskalla olla kotona ja ymmärrä pienten asioitten merkitys. Suurtenkin asioitten toimeenpanijoiksi tarvitaan neuvokkuutta, arkipäivän viisautta ja arkielämän sankareita – asioita, joita Martatkin korostavat. Harri Henttinen kehotti meitä kutakin tutustumaan omiin lahjoihimme ja ottamaan ne käyttöön.

Musiikkitervehdyksensä juhlaan toivat viulisti Helinä Nurmi ja Lempäälän mieskuoron laulajat Hannu Siltanen ja Eero Käpylä.

Marttailla voi monella eri tavalla. Juhlassa Raija Tanni kertoi Lempäälän Marttojen toiminnasta ja Anja Nieminen Sääksjärven Marttojen toiminnasta. Lempäälän Martat on perustettu vuonna 1926 ja tämänhetkinen jäsenmäärä on 63. Sääksjärven Martat on perustettu vuonna 1930 ja tällä hetkellä jäseniä on 30.

Martat vaikuttavat tekemällä. Viime vuosina Marttojen voima on näytetty muun muassa käsityötempauksissa. Jokainen yhdistys toimii niillä teemoilla, jotka kiinnostavat yhdistyksen jäseniä mm. ruoka, retket, käsityöt, taide, liikunta, puutarha, kansainvälinen toiminta.

 

Teksti: Marja-Leena Hiironmäki

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.