
Suomessa elää reilut 100 000 lasta köyhässä perheessä. Köyhyys ei ole häpeällinen asia, mutta talousahdingossa olevien perheiden lapset voivat joutua kokemaan köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona.
Yrittäjä Marjo Wiik tietää, mitä niukkuus on, ja kokee tarvetta auttaa vähävaraisia lapsiperheitä. Wiik on laittanut alulle projektin, jossa hyvinvointialan yrittäjiä haastetaan tekemään hyvää.
– Köyhyys voi kohdata ketä tahansa, kun terveys pettää tai työpaikka menee alta. Siksi auttaminen on tärkeää, hän sanoo.
Wiik omistaa Lempäälässä parturi-kampaamo ja hyvinvointikeskus Marjo-Kaarinin. Hän on lahjoittanut liikkeeseensä jollekulle lempääläisperheelle vuoden hiustenleikkuut ilmaiseksi. Perhe ei ole yrittäjällä tiedossa, vaan se valikoituu Lempäälän kunnan perhe- ja sosiaalipalveluiden kautta, joka on lähtenyt Wiikin projektiin mukaan.
– Olen iloinen, että oma kotikunta tuli asiassa vastaan. Projekti saa jatkuvuutta ja kokemuksemme voi toimia esimerkkinä muille, Marjo Wiik toteaa.
Hiustenleikkuu lahjoitetaan Wiikin toiveesta lahjakorttina päihteettömään perheeseen, jolla ei hiustenleikkuuseen olisi muuten varaa. Kunnan sosiaali- ja perhepalvelut kartoittaa avuntarvitsijat.
– Hiustenleikkuu lahjoitetaan lahjakorttina, jottei kampaamossakaan tiedetä, että parturoitava on sosiaali- ja perhepalvelujen asiakas. Näin vältetään asiakkaan leimautuminen, Lempäälän vt. sosiaalityön johtaja Marjo Taipale sanoo.
Vähävaraisuus voi heijastua lasten ja nuorten hyvinvointiin ja aiheuttaa heille häpeän ja ulkopuolisuuden tunteen. Wiik pyrkii projektillaan voimauttamaan ja tuomaan iloa.
– Asiakkailta kuulee usein, kuinka heillä on hyvä mieli ja kuinka se piristää, kun tukka on kuosissa. Kaikilla tällaiseen arjen ylellisyyteen ei ole varaa, Wiik kuvaa.
– Etenkin lasten ja nuorten maailma on sellainen, että ulkonäköön liittyvät asiat ovat tärkeitä, hän toteaa.
Marjo Wiikin projektiin on lupautunut mukaan kymmenkunta parturi-kampaamoa Lempäälästä. Hän kertoo saaneensa mukaan hyvinvointialan yrittäjiä myös eri puolilta Suomea.
Wiik toivoo projektiin lisää yrittäjiä, kuntia ja kaupunkeja mukaan ja innostavan hyväntekoon laajemminkin.
– Suomessa on esimerkiksi noin 10 000 kampaamoalan yritystä. Toivon, että tekisimme yhdessä hyvää niin, että jokainen yrittäjä leikkaisi yhden vähävaraisen perheen hiukset kerran kuussa, Marjo Wiik haastaa.