Lista ensin, sitten ehdokas

On hyvä, että tänä politiikasta vieraantuneisuuden aikakautena äänestäjän apuna on netti tulvillaan vaalikoneita, joista voi koittaa etsiä eri kysymyspatterien vastausten avulla itselleen tai ainakin omiin mieltymyksiinsä yhteensopivaa ehdokasta. Apuväline voi helpottaa päätöksentekoa, ja mikä tärkeintä, saada kansalaisen käyttämään äänioikeuttaan. Toinen mikä siihen kovasti auttaisi, olisi, jos pääsisi äänestämään omalla kotilaitteellaan.

On kuitenkin syytä muistaa, että vaikka mieluisimmaksi osoittautuvan ehdokkaan mielipiteet jakaisikin, hänen edustamansa puolue voi olla samoissa kysymyksissä tyystinkin eri linjoilla. Ja suomalaisessa D’Hondtin suhteellisessa listavaalijärjestelmässä ääni menee ensisijaisesti puolueelle.

Eduskuntavaalitkaan eivät ole mitkään puhtaat henkilövaalit, vaikka ehdokkaiden vastauksilla operoivan vaalikoneen käyttäjä saattaisi niin helposti erehtyä ajattelemaan. Kunkin puolueen tai vaaliliittoutuman saama äänisaalis lasketaan ensin listalla eniten ääniä saaneen vertausluvuksi. Ryhmittymässä toiseksi eniten ääniä saanut saa vertausluvukseen puolet kokonaisäänisaaliista, kolmas kolmasosan ja niin edelleen. Sisään päästään vaalipiiristä kaikkien ehdokkaiden vertauslukujen mukaisessa suuruusjärjestyksessä.

Vaikka äänestyslappuun yhden ehdokkaan numero kirjoitetaankin, äänestäjän kannattaa pyrkiä käyttämään vaalikoneita ja muita lähteitä itselleen sopivimman puolueen, vaaliliiton, yhteislistan tai valitsijayhdistyksen löytämiseksi. Puoluevaalikone olisi hyvä.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 3. huhtikuuta. Pirkanmaalta valitaan 19 kansanedustajaa – äänestipä itse tai ei.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?