Päiväkirja paljastaa ylioppilasjuhlien kulisseista: neljältä aamuyöstä ylös,viime hetken pukukaupat ja paniikkiostokset kaupasta

Lempäälän lukiosta valmistuneet Viivi ja Aleksi Kivelä saivat tuoreeltaan perheenjäsenten onnittelut koulun pihalla. Kuva: Viivi Kivelän kotialbumi

Millaista on valmistella ylioppilasjuhlia? Mitä kaikkea tulee eteen viimeisellä viikolla, ehtiikö edes nukkumaan? Päivää tai kahta ennen ei edes pysty aloittamaan, muuten on myöhässä. Lempäälän-Vesilahden Sanomat pyysi kahta Lempäälän lukiosta valmistuvaa ylioppilasta pitämään päiväkirjaa juhlaviikon kiireistä ja tekemisestä. Viivi ja Aleksi Kivelä olivat jo aloittaneet valmistelut hyvissä ajoin. Onnea oli, että kaksosesta sai apua, muun muassa kantamisessa.

Ennen juhlaviikkoa:

Juhlien valmistaminen on aloitettu jo useita kuukausia aikaisemmin muun muassa tilaamalla ruoat pitopalvelusta. Viimeinen viikko on siis vain jäävuoren huippu.

Maanantai:

Maanantaina suunniteltiin ostoslista leivontatarvikkeista sekä siivottiin talo lattiasta kattoon, kirjaimellisesti. Samalla etsittiin aiemmin ostettuja astioita, sillä joku oli ne hyvin piilottanut.

Kaksi ylioppilasta samalla kerralla, eikös ole sallittua unohtaa tarkistaa veljen puvun sopivuus hyvissä ajoin. Kauppaan siis, onneksi miehille on helpompaa löytää juhlapukuja.

Tiistai:

Tiistaina alkoi leipomisurakka. Kakkupohjien teko ja muiden leivonnaisten suunnittelu suurta kauppareissua unohtamatta. Tässä kaksosena oleminen hyödytti: lisää kantoapua.

Keskiviikko:

Raahattiin lisäpöydät sisälle ja järjesteltiin paikat. Kauppaan, pöydän koristeet puuttuvat! Koristelu sinällään olisi ollut helppoa, mutta molemmille sopivan tyylin löytäminen vaati soveltamista.

Keittiössä ahertaminen kannatti: vieraille saatiin pöydän täydeltä herkkuja juhlapäivänä. Kuva: Viivi Kivelän kotialbumi

Torstai:

Leipominen jatkuu. Koko päivä keittiössä, eikä siltikään huomattu keittiön tasoilta puuttuvia liinoja. Taas kauppaan!

Perjantai:

Kakkujen koristelussa menikin koko päivä. Illalla juhlaharjoituksiin koululle. Osataan kuviot sitten lauantaina tosipaikassa.

Virallisten ylioppilaskuvien ottaminen ei ole helppoa, etenkään kun samassa kuvassa on tuplasti valkolakkia. Kuva: Viivi Kivelän kotialbumi

Lauantai – ylioppilasjuhlat:

Herätys klo 4 ja valmistautumaan. Ylioppilaskuvien ottaminen on yllättävän vaikeaa, etenkin kun kuvattavana on kaksoset. Päivä menikin juhliessa, ensin koululla ja sieltä siirryttiin varsinaisiin juhliin vieraiden kera nauttimaan päivästä.

Vaikka juhlavalmistelut eivät sinällään eroa tavallisesta vain yhden ylioppilaan juhlista, vaati se soveltamista monessa kohdassa. Väriteema ja pöydän koristelu täytyy sopia molemmille, me päädyimme pinkkiin ja siniseen. Lisäksi kutsukorttiin ja kakkujen päälle tarvittiin kaksi ylioppilaslakkia yhden sijasta. Ylioppilaskuvia täytyi luonnollisesti ottaa myös yhdessä ja niidenkin täytyi onnistua, kiitoskortteja varten. Oman haasteensa jo valmiiksi kiireiseen viikkoon toivat Aleksin juoksutreenit ja Viivin tallilla käyntini. Olimme siis harvoin samaan aikaan paikalla.