Paikallinen eläin: Töpö metsästää vain geokätköjä – Myös ammu-tv kuuluu norjanhirvikoiran harrastuksiin

Töpö on sosiaalinen ja tulee helposti toimeen myös vieraiden ihmisten kanssa. Kuva: Tua Onnela

Kun Mervi Mattila halusi hankkia harmaan norjanhirvikoiran vanhalle samanrotuiselle koiralleen kaveriksi, se ei osoittautunutkaan ihan helpoksi. Kasvattajat eivät halunneet luovuttaa pentuja kotiin, jossa ei harrasteta metsästystä.

Kasvattajien ajatus on hyvä, sillä koira kaipaa sitä tekemistä, mihin se on jalostettu. Fiksu omistaja pystyy kuitenkin täyttämään koiran tarpeet myös muilla tavoin, kunhan on valmis näkemään vaivaa.

Lopulta Mattila löysi koiran, joka haluttiin myydä metsästämättömään kotiin: Töpön. Se oli nimittäin hieman ”viallinen” – rotunsa virallisten mittojen mukaan liian pieni. Mattilaa koko ei tietenkään haitannut.

Töpö sopeutui kotikoiran elämään mainiosti. Se asuu maaseudun rauhassa, jossa saa rauhassa haukkua ihmisten hermostumatta. Omistajien työpäivän ajan se asuu ystävänsä kanssa isossa metsään ulottuvassa ulkoaitauksessa, jossa on tekemistä ja tilaa temmeltää.

Liikkumis- ja nuuskimistarvettaan Töpö pääsee täyttämään esimerkiksi geokätköharrastuksessa. Ainakaan vielä se ei itse löydä kätköjä mutta kulkee innolla ihmisten mukana niitä etsimässä. Välillä se pääsee myös jälkihommiin.

Vaikka Töpö on vilkas ja touhukas tyyppi, se osaa myös rauhoittua. Itse asiassa se osaa rauhoittua niinkin hyvin, että joskus se suorastaan juurtuu paikalleen. Näin käy erityisesti, kun se pääsee katselemaan naapurin lehmiä – ammu-tv:tä, niin kuin omistajat sanovat.

– Joskus talvipakkasella se katseli parikymmentä minuuttia. Varpaatkin jo jäätyivät, mutta Töpö ei halunnut hievahtaakaan, Mattila kertoo.

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

Lue lisää paikallisista eläimistä

Nasu on aito leijonantöyhtöpupu

Oravainen makaa makeasti villahuoneessaan

Hörinä pelasti Blondin

Jäniksenpapanoita! Nyt on juhlapäivä, tuumaa Töpö.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.