Paikallinen eläin: Omenavarkaan kärsä yltää latvaan saakka – Keksijän pihalla asuva mammutti muistuttaa eläinlajien kadosta

Omenat näyttävät maistuvan mammutille. Tästä se on saanut nimen Omenavaras. Kuva: Tua Onnela

Lempäälän Suojalassa kulkiessaan on moni hieraissut silmiään. Kaktuksia, palmuja ja… Mitä ihmettä, mammutti!

Mammutti se tosiaan on. Ei ihan ilmielävä mutta täysin aidon kokoinen. Kyseessä on keksijä Raimo Flinkin luomus, joka asuu hänen kesäpaikkansa pihalla. Mammutin silmät loistavat vihreää valoa ja kärsä kurottelee kohti omenapuiden latvaa.

– Mammutin nimeä on välillä kyselty. Sehän voisi olla vaikka Omenavaras, Flink sanoo ja naurahtaa.

Omenavarkaan hommiin kuuluu paitsi pihapiirin sulostuttaminen, myös niksibetonin tekeminen tunnetuksi. Mammutti on nimittäin tehty Flinkin keksimästä sementin, hiekan ja jauhetun kangasjätteen seoksesta. Omenavarkaan avulla Flink halusi todistaa, että niksibetoni sopii myös isoihin kohteisiin.

– Suuruudenhulluus iski. Katsoin mahdollisimman suuren elukan ja tein sen, Flink sanoo.

Raimo Flinkin piha ei ole muutenkaan ihan tavanomainen, mutta mammutti on ehdoton katseenvangitsija. Kuva: Tua Onnela

Mammutti on nyt seissyt tukevasti omilla jaloillaan, vaikuttavassa 5,5 metrin korkeudessaan nelisen vuotta. Se on ontto ja kestää mainiosti vaikkapa lapsijoukon leikit sisällään.

Projektinsa kautta Flink on tullut perehtyneeksi myös Omenavarkaan edeltäjiin, luonnossa eläneisiin aromammutteihin. Niitä saattoi olla Siperiassa jo miljoona vuotta sitten, varmasti ainakin 750 000 – 500 000 vuotta sitten. 300 000 –200 000 vuotta sitten aromammutit kuolivat sukupuuttoon.

Ekologiset arvot ovat Flinkille tärkeitä, ja hän on usein miettinyt aromammuttien ja muiden kadonneiden ja katoavien lajien kohtaloa.

– Yksi teoria on, että aromammutit katosivat, kun ilmasto lämpeni ja metsät valtasivat arot. Omenavarkaan takana kasvava kuusimetsä kuvaa hyvin sitä ankeutta, johon eläinlaji joutui, Flink sanoo.

 

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

 

Teksti: Tua Onnela

 

Lue lisää:

Kampaamokoira lämmittää asiakkaiden syliä ja mieltä