Vastine vanhuspalveluiden päivätoiminnan kehityssuuntaa koskeneeseen kirjoitukseen

Vastaus kannanottoon vanhuspalvelun päivätoiminnan kehityssuunnasta (LVS 26.5.2021)

Päivätoiminta-palvelua on tuotettu niin Himminkodolla kuin Toimelantalossa useita vuosia. Asiakkaat on otettu vastaan arvostaen ja kunnioitettavasti. Päivätoiminnassa on ollut miellyttävä tunnelma ja päivää on odotettu aina viikon kohokohtana. Sosiaalisia vuorovaikutteita on tuettu keskusteluilla ja päivän ajankohtaisilla asioilla. Välillä aktiviteettien ja ulkoilun sekä kuntoilun merkeissä. Ravinteikas lounas on myös päivän kohokohtia.

Palveluissa on ollut levähdyspiste, mutta päivähoitoa ei olla kytketty palveluun. Jaksoilla on sovitusti käynyt myös päivähoito-asiakkaita, mitkä on erikseen sovittu asiakasohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin kautta.

Ennaltaehkäiseviä palveluja kehitetään ja suunnitellaan yhteisöllisyysnäkökohdista ja tuottamalla iloa elämään ikääntyvän erilaisia elämänvaiheita huomioiden.

Toiminnassa huomioidaan, niin matalan kynnyksen toiminta kuin myös suunnitelmallinen palvelutoiminta. Matalan kynnyksen toimintana lähitorit ja mahdolliset kerhomuotoiset toiminnat antavat mahdollisuuden osallistua erilaiseen toimintaan oman kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan.

Päivätoiminta-palvelu on säännöllinen ja viikoittainen palvelumuoto vanhuspalvelussa. Päivätoiminnan alkamista syksyllä odotetaan kovasti. Toiminta on jatkossa Lempäälä-talon Hyvinvointikioskin tiloissa sekä Toimelantalossa. Lempäälä-talon tiloissa pystymme hyödyntämään kirjaston myötä kulttuuri- ja taidenäyttelyitä. Ulkoilu mahdollistuu läheisessä puistossa ja pystymme käyttämään myös palvelukäytävän ja Lempäälä-talon erilaisia palveluja toiminnassa.

Päivätoiminnan palveluiden järjestäminen asiakkaille perustuu henkilökohtaiseen palvelutarpeen arviointiin ja päätökseen, kuten muutkin sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut. Päivätoiminta on mahdollista yli 65-vuotiaalle henkilölle, joka tarvitsee erilaisia palveluja kotona asumisen tukemiseksi.

Päivätoiminta tukee ikääntyvän fyysisiä, että psyykkisiä tarpeita sosiaalisella vuorovaikutuksella ja lihasvoiman ylläpitämisellä. Pystymme edelleen tukemaan myös omaisten jaksamista tarjoamalla heille mahdollisuuden vapaahetkiin.

 

Annikki Lepola

Palvelupäällikkö, ennalta ehkäisevät palvelut

Lempäälän vanhus- ja vammaispalvelut

 

Lue myös:

Olen huolissani vanhuspalveluiden päivätoiminnan kehityssuunnasta Lempäälässä