Liikuntahallihankkeissa säästetään usein väärässä kohtaa – näin uhkaa käydä myös Moisiossa

LeKi/ VesVi T14 yhteisjoukkueen liikunnan riemua. Tyttösalibandy on kasvattanut suosiotaan Veera Kaupin ja kumppaneiden vanavedessä ja kasvanut varsin suosituksi lajiksi koko Suomessa – myös Lempäälän ja Vesilahden alueella. Kuva: Teppo Salmia

Lempäälässä, kuten monessa muussakin kunnassa, suunnitellaan ja toteutetaan uusia liikuntasaleja aika ajoin, ja hyvä niin, sillä liikunnalle on tarvetta nyt enemmän kuin koskaan. Lempäälässä uusin tapetilla oleva hanke on Moision liikuntahallihanke, jolle on jo varattu 3 milj.€ määräraha vuosille 2022–2023.

Harmillisen usein liikuntahallihankkeissa säästetään väärässä kohtaa, eli tilojen koossa ja käytettävyydessä. Näin uhkaa valitettavasti käydä tälläkin kertaa Lempäälässä.

On hienoa, että paikallisilta urheiluseuroilta ja muilta yhdistyksiltä on kysytty kommentteja ja mielipiteitä hankkeen alustavista suunnitelmista. Alustavissa suunnitelmissa on 21,8 m x 34 liikuntasali, jonka jatkeena osin kiinteän seinän takana on noin 21,8 m x 6 m kokoinen voimistelutila. Vaikka jumppatilan osin kiinteä jakoseinä jätettäisiin toteuttamattakin, olisi salin koko vain 21,8 m x 40 m, eli se olisi auttamatta hieman liian pieni nykyaikaiseksi tai edes 1990-luvun liikuntahalliksi.

Monesta kuntalaisesta saattaa tuntua, että Lempäälässä on paljon kunnallisia liikuntasaleja. Lempäälässä onkin kyllä pieniä, noin 30 m pitkiä liikuntasaleja mm. Sääksjärven ja Kuljun kouluilla sekä Virta-kampuksella. Lisäksi vielä pienempiä, noin 20 m pituisia tiloja on mm. Kuokkalan ja Säijän kouluilla sekä purettavaksi suunnitellussa Moisiossa. Ainoastaan Hakkarissa ja Lempoisissa on lähes riittävän kokoiset liikuntasalit, kun tarkastellaan asiaa esimerkiksi salibandyn, sisäjalkapallon tai futsalin näkökulmasta. Nämäkin siis vain melkein riittävän kokoisia, eikä Hakkarin parketti alustana mailapeleille sovellukaan.

Virallinen salibandykaukalo on kooltaan 20 x 40 m ja lisäksi turvaetäisyyttä tulee olla vähintään 1–1,5 m laitojen ulkopuolella. Futsal-kentän tilantarve on samaa luokkaa. Esimerkiksi Lempoisten salin koko on 20 m leveä ja 40 metriä pitkä – siis kaukalon kokoinen. Suojaetäisyyksille ja vaihtopenkeille ei enää tilaa jääkään ja loukkaamisriski on melkoinen, kun seinille on sijoiteltu myös esimerkiksi puolapuita.

 

Seuroille on kuulemisen yhteydessä ilmoitettu, että halli tulee olemaan Lempoisten salin kokoinen ja seiniä ei voisi budjetin puitteissa laajentaa, mutta toiminnallisuuteen voidaan vaikuttaa. Lajien vaatimat viivat tehdään lattiaan vasta hankkeen loppuvaiheessa, mutta niihinkin voi antaa jo toiveita. Tärkeää olisi, että ne viivat myös sinne tiloihin olisi mahdollista mahduttaa.

Lempäälään olisi tarve saada edes yksi kunnallinen ja kunnollinen liikuntasali, jossa voisi harrastaa em. suosittuja, matalan kynnyksen urheilulajeja. Saliin olisi lisäksi hyvä rakentaa jonkinmoinen katsomotila, jotta toimintaa kentällä voi seurata katsomosta käsin. Ratkaisuja budjetissa pysymiseen kannattaisi tehdä kaikesta muusta kuin riittävän kokoisista ja samalla monikäyttöisistä tiloista.

Pientä jumppatilaa, osin kiinteällä väliseinällä ei varmasti kannata toteuttaa salin päähän. Tilanjakoseinät ovat hyödyllisiä, mutta niiden pitää olla ehdottomasti täysin avautuvia helposti sähköisesti liikuteltavia tilanjakoväliverhoja.
Monikäyttöiset tilat taipuisivat koululiikuntasalitarpeen sekä seurojen ilta- ja viikonloppukäytön lisäksi myös vaikkapa kulttuuripuolen tarpeisiin. Moision uusi katsomollinen liikuntahalli toimisi myös väistötilana, lähitulevaisuudessa edessä olevan Hakkarin nykyisen liikuntahallin mittavan remontin alkaessa ja näin säästyisi myös erillisten väliaikaisten väistötilojen rakennustarve.

Tunnen ja tiedän tilojen tarpeen, koska olen toiminut toistakymmentä vuotta lempääläläisten ja vesilahtelaisten lasten ja nuorten, tyttöjen ja poikien harrastustoiminnassa aktiivisena valmentajana (salibandy ja yleisurheilu) sekä paikallisten urheiluseurojen Lempäälän Kisan ja Vesilahden Visan johtokunnissa. Esimerkiksi tyttösalibandyn harrastajamäärät ovat kasvussa. Tämä luonnollisesti tarkoittaa mitat täyttävien liikuntatilojen tarpeen kasvua, kun poikajoukkueiden rinnalle on tullut ja on edelleen tulossa lisää myös tyttöjen joukkueita mm. Lempäälän Sportin sekä LeKi/ VesVi -seurayhteistyön voimin. Myös aikuisten harrasteryhmiä ja kilpajoukkueita on Lempäälässä ja Vesilahdella jo useita.

 

Mitä siis tarvitaan? Tarvitaan liikuntasali, jossa on mielellään jonkin verran katsomotilaa, mutta ennen kaikkea siinä tulee olla yhtenäinen tila, jonka vapaaleveys (mahdolliset pilarit jne. huomioiden) on vähintään 22,5 metriä ja pituutta 43 metriä ja korkeutta 7 metriä. Paras olisi, mikäli liikuntasalin mitat olisivat 24 x 44 metriä, jolloin se mahdollistaisi myös lentopallon pelaamisen poikkikentän suunnassa, jolloin se mahdollistaisi tarvittaessa jopa kolmen lentopallokentän yhtenäisen käytön tilanjakoverhojen kanssa.

Lisäksi tarvitaan tietysti varastotilaa ja pukukopit 4-6 joukkueelle/ luokalle. Määrärahojen salliessa, salin yhteydessä voisi olla vielä joitakin pienempiä tiloja (tai laajennusvara), joita voisi käyttää tarpeen mukaan voimisteluun, lämmittelyyn tai vaikkapa kahviotoimintaan tms.

Yhtenäisen kunnallisen ison salin tulisi olla prioriteetti numero yksi, koska sellaista ei vielä kunnassa ole, eikä liiaksi myös koko Tampereen kaupunkiseudullakaan.

Tiedän, että Lempäälässä on paljon liikunnallisia ja urheilumyönteisiä vaikuttajia, niin kunnanvaltuustossa kuin kunnan johdossakin – nyt heitän palloa, että ottaisitte tästä koppia, sanoisitte ”kyllä” ja ohjaisitte hanketta monikäyttöisempään suuntaan.

 

Matti Kuusjärvi

Kommentointi on suljettu.