Aluevaltuuston kokousten siirtäminen maakunnan kuntiin ja kaupunkeihin lisäisi luottamusta ja tiedonvaihtoa

Aluevaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa 8. maaliskuuta Tampereella. Lempäälän-Vesilahden Sanomat on lähettänyt muutosjohtaja Jukka Alasentielle seuraavan ehdotuksen, joka koskee Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokoontumisia.

Hyvinvointialueen aluevaltuuston vaaleissa äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Äänestäjät kokivat soten uuden järjestämismallin vieraaksi.
Aluevaltuustossa valtuutetut ajavat koko hyvinvointialueen etua. Täytyy kuitenkin muistaa, että aluevaltuutettu on myös oman paikkakuntansa linkki, jonka kautta tieto kulkee molempiin suuntiin.

Vaaleissa peräti 10 kuntaa ympäri Pirkanmaata jäi kokonaan vaille omaa edustajaa valtuustossa. Kun valtuutetuista vielä puolet on tamperelaisia ja valtuusto kokoontuu Tampereella, on vaarana se, että näissä kunnissa kuntalaiset kokevat, etteivät he saa mitään kautta ääntään kuuluviin. Kuntalaisten joukossa ympäri Pirkanmaata on syvä huoli siitä, miten palvelut paikallisesti jatkossa hoidetaan.

Aluevaltuusto voi vastata tähän haasteeseen yksinkertaisesti järjestämällä kokouksensa yhden kaupungin sijaan vuorotellen kaikissa Pirkanmaan kunnissa.
Kukin kunta vastaa kokouksen järjestelyistä ja tekee lyhyen kuntaesittelyn ennen kokouksen alkua. Kokoukset striimataan kaikkien pirkanmaalaisten katsottaviksi.
Aniharva valtuutettu on aiemmin käynyt kaikissa Pirkanmaan kunnissa.

Excelien lisäksi on hyvä tutustua päätöksenteon kohteeseen paikan päällä. Näin valtuutetulle syntyy realistinen kuva siitä, mitä ollaan tekemässä.

Kuten vaalien äänestysprosentti osoitti, luottamus aluevaltuustoon on heikko. Aluevaltuuston paikalliset kokoukset lisäisivät luottamusta niin aluevaltuustoon kuin koko hyvinvointialueen organisaatioon.