Millaisen taakan Lempäälä haluaa harteilleen?

Lempäälän-Vesilahden Sanomien verkkolehden jutussa (13.8.2022, ”Pääradan välityskyky kiireesti paremmaksi” – Sääksjärvelle halutaan lähijuna, ei Suomirataa) maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen toteaa, että Pirkanmaan kasvusuunnaksi on maakunnallisesti määritetty etelä, ja Lempäälällä on ollut valmius ja halu ottaa tuota taakkaa harteilleen. Jutussa todetaan, että Lempäälässä ollaan innokkaasti kehittämässä raideliikennettä ja toivotaan seisaketta Sääksjärvelle. Raideliikenteen kehittäminen voi tarkoittaa pääradan parantamista, kolmatta raidetta ja useampiakin seisakkeita Lempäälään. Se voi tarkoittaa myös Suomirataa ja Tampereen ratapihan siirtoa Lempäälään. Sääksjärven seisakkeesta ja pääradan parantamisesta valtuutetut ovat käsitykseni mukaan olleet hyvin yksimielisiä, ja tästä aiheesta meillä onkin käyty useita hyviä keskusteluja ja linjauksia on tehty. Sen sijaan Suomiradasta ja Tampereen ratapihan siirrosta ei vielä ole riittävästi keskusteltu, jotta voitaisiin sanoa, mikä Lempäälän kanta asiaan on. Sääksjärven kehittämiseen liittyvästä Puskiaisten oikaisusta ei myöskään ole käyty riittävästi koko valtuuston tasolla keskustelua.

Artikkelista saattaa saada käsityksen, että Lempäälässä oltaisiin yksimielisiä Puskiaisten oikaisusta ja ratapihan siirrosta. Tämä ei pidä paikkaansa. Lempäälän vihreä valtuustoryhmä jätti yhdessä Pirkkalan ja Tampereen valtuustoryhmien kanssa väyläviraston vt 3. parantamishankkeen ympäristövaikutusten arviointiin lausunnon, jossa totesimme Puskiaisten oikaisun olevan nykyisten väylien parantamista huonompi vaihtoehto ympäristön ja asukkaiden kannalta. Ratapihan siirrosta taas ei valtuutettujen kesken ole käyty nyt kuluneiden viiden vuoden aikana, jonka olen kuntapolitiikassa mukana ollut, todellista keskustelua, eikä valtuuston yhteistä näkemystä asiaan siis ole olemassa. Kuitenkin meillä on tekeillä Sääksjärven osayleiskaava, johon nämä molemmat isot hankkeet olennaisesti vaikuttavat.

Toivon, että tämänkaltaiset isot Lempäälän kannalta merkittävät hankkeet tuotaisiin avoimeen keskusteluun valtuutetuille ja kuntalaisille huolimatta siitä, että hankkeet ovat seudullisia ja valtakunnallisiakin ja esimerkiksi päätös vt 3. parantamishankkeen eteenpäin vietävästä vaihtoehdosta tehdään jossain muualla kuin Lempäälässä. Lempäälän tulisi ottaa kantaa siihen, millaisen taakan haluamme ottaa harteillemme.

 

Anita Huhtala, kunnanvaltuutettu (vihr.)

Kommentointi on suljettu.