Kenen puolella kuntapolitiikassa ollaan – kunnan vai kuntalaisten?

Tämä kysymys on noussut monesti mieleeni kuntapolitiikkavuosinani. Meille valtuutetuille sanotaan usein, että meidän pitää olla kunnan puolella ja toimia kunnan edun mukaisesti.

Itse ajattelen, että valtuutetun ja muussa luottamustoimessa olevan, tärkein tehtävä on kuitenkin olla kuntalaisten puolella. Juuri kuntalaisten, eli meitä äänestäneiden henkilöiden äänillähän me olemme tehtäväämme päässeet.

On hienoa, että meillä on monipuoluejärjestelmä. Jokainen äänestäjä saa valita omiin arvoihinsa sopivan puolueen ja itselleen sopivan henkilön. Näin päätöksentekoon tulee valituksi eri taustaisia ja erilaisia mielipiteitä omaavia henkilöitä. Valtuustossa ja lautakunnissa saadaan käydä keskusteluja erilaisista näkemyksistä käsin. Päätöksenteon pohjaksi saatu tieto on kaikille toivottavasti sama, mutta tiedon ja omien arvojen perusteella muodostetut näkemykset voivat erota toisistaan paljonkin. Se, että on jonkun kanssa eri mieltä, on luonnollista ja mielestäni myös toivottua. Eri mieltä oleminen ei tarkoita, että ihmisillä on henkilöinä jotain toisiaan vastaan. Eikä sitä, että erimieltä oleva haluaa olla ”hankala”.

Palaan vielä alun kysymykseen. Kuntapolitiikassa puhutaan paljon rahasta ja talouden kestävyydestä – ja hyvä niin. Joskus kunnan puolella oleminen tuntuu kuitenkin tarkoittavan sellaisten päätösten tekemistä, missä kunta säästää rahaa ja kuntalaisten palvelut huononevat. Näissä tilanteissa me valtuutetut ja muut luottamustoimessa olevat olemme vaikeiden päätösten äärellä. Näissä tilanteissa myös puolueiden väliset arvomaailma- ja intressierot näkyvät parhaiten.

Parhaiten kuntapolitiikka toteutuu silloin, kun voi kokea olevansa sekä kunnan että kuntalaisten puolella – mutta yksimielisyys ja ns. Lempäälä-puolueen perään kyseleminen, ei voi olla politiikan tekemisen tärkein vaatimus täällä Lempäälässä.

Jokainen äänestäjä ansaitsee sen, että hänen äänestämänsä henkilö, puolustaa juuri niitä asioita, joita heidän yhteinen arvomaailmansa edellyttää. Näin kuntapolitiikassa ollaan aidosti jokaisen kuntalaisten puolella.

Nyt kun politiikan vaativa syksy toden teolla käynnistyy, on tärkeää, että käymme moniäänistä keskustelua ja ajatustenvaihtoa ennen päätösten tekoa.

Satu Kosola
Kunnanvaltuutettu, Vasemmistoliitto

Kommentointi on suljettu.