Maksuttomat kerhot on vakiinnutettava Lempäälään, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastuksiin

Katariina Rannaste. Kirjoittaja on Lempäälän-Vesilahden Sanomien toimittaja.

Ilmainen kerhotoiminta Lempäälän kouluilla supistuu. Harrastava koululainen -kerhojen tarkoituksena on mahdollistaa maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Kerhojen määrä kuitenkin vähenee, koska valtion avustussumma tälle vuodelle pieneni.

Hanke on ollut Opetusministeriön rahoittama, ja etenkin pilottivaiheessa rahoitus oli niin riittoisa, että kerhotoimintaa voitiin toteuttaa hyvinkin monipuolisesti ja laajasti.

Ei ole realistista haaveilla jatkuvasta rahoituksesta, jonka turvin kaikki Lempäälän koulut voisivat toteuttaa kerhotoimintaansa yhtä laajassa mittakaavassa kuin kokeilussa, mutta ilmaista kerhotoimintaa on silti syytä vakiinnuttaa kouluille.

Kerhoista pidetään perheissä muun muassa siksi, että ne helpottavat arjen sujuvuutta. Harrastus on järjestetty koulupäivän yhteyteen, eli vanhemman ei illalla erikseen tarvitse kuskata lasta harrastukseen. Kun lapsi on tullut kotiin, hän on harrastuksensa pääosin harrastanut. Kerhot ovat myös tutussa ja turvallisessa kouluympäristössä.

Oleellisinta on kuitenkin kerhojen maksuttomuus. Talousahdingossa olevien perheiden lapset voivat joutua kokemaan köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona. Maksuttomissa kerhoissa kaikilla lapsilla on mahdollisuus harrastuksiin perheen tulotasosta riippumatta.

Kerhotoiminta on ennaltaehkäisevää työtä, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Siksi ilmainen kerhotoiminta tulee vakiinnuttaa osaksi kunnan taloutta.

 

Lue myös:

Valtion rahoitus väheni, Lempäälän Harrastava koululainen -kerhotoiminta supistuu – Tiina Hakio: ”Valtava pettymys”