Pääkirjoitus: Asuntomessut säteilevät kokoaan laajemmalle

Lempäälän asuntomessut vuonna 2026 innostavat pohtimaan uudenlaista rakentamista. Kuva: LVS-arkisto

Lempäälän asuntomessut kesällä 2026 on varsinaista tapahtumaa suurempi juttu niin Lempäälälle kuin koko seutukunnalle. Jo yksin alueen rakentaminen tuo uudenlaista pöhinää ennestäänkin ripeästi kasvavaan kuntaan. Itse tapahtumakesästä voidaan hyvällä syyllä odottaa vilkasta. Asuntomessut vetävät paikkakunnalle suuren yleisömassan, jota myös alueen yritykset voivat hyödyntää tarjoamalla heille palveluitaan. Kunnan imagomarkkinointiin asuntomessut ovat onnistuessaan valtava vetovoimatekijä.

Koronavuodet kurittivat asuntomessujen suosiota, eikä yli 200 000 kävijän huippuvuosiin ole ylletty. Viime vuonna Lohjalla kävijämäärä jäi 80 000:een, mutta tänä kesänä Naantalissa vieraili yli 116 000 asuntomessuvierasta. Tulevina vuosina Loviisassa, Keravalla ja Oulussa odotetaan vieläkin suurempaa kävijämäärää. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Lempäälä hyvien kulkuyhteyksien varrella keräisi laajaa yleisöä vaikkapa Ideaparkin, mutta miksi ei myös Tampereen Särkänniemeen suuntautuvien perhelomien yhteydessä.

Asuntomessujen järjestämiselle on laskettu noin 1,35 miljoonan euron kustannukset, mutta tulovaikutukset kunnalle ovat huomattavasti suuremmat. Aiemmilta messuilta on raportoitu kertyneen noin 7–12 miljoonan euron tulovaikutukset. Asuntomessujen saaminen paikkakunnalle on ollut pienoinen lottovoitto.

Vaikka kävijämäärillä ja euroilla mitaten asuntomessut ovat suuri tapahtuma, sen vaikutukset ovat sitäkin laajemmat. Tulevaisuuden rakentamista ja uudenlaisia asumisvirtauksia esittelevät messut tuovat paikkakunnalle ja lähialueille osaamista ja ideoita, jotka vaikuttavat koko alueen yhdyskuntarakentamiseen. Messualueen suunnittelu kannustaa rakentajia ideoimaan ehkä hitusen aiempaa innovatiivisemmin ratkaisujaan.

Tällä hetkellä rakentajien ykköshaasteet ovat päätökset oikeista tulevaisuuden energiaratkaisuista tai vaikkapa yhteisöllisten asumista tukevien ratkaisujen hyödyntämisessä. Saikan alueesta voi hyvällä syyllä odottaa rakentuvan Lempäälän hiilineutraaliutta tavoittelevan puurakentamisen helmi. Ainakin siltä on lupa sellaista odottaa. Lupausten lunastaminen vaatii valtavasti työtä, mutta onnistuessaan yksin asuntomessut voivat esimerkillään muuttaa asuntorakentamista piirun tai parin verran kohti tulevaisuuden tarpeita.