Joulukauppa auttaa vähävaraisia joulun alla Lempäälässä

Tom Haavisto (oik.) on tehnyt diakoniatyötä Lempäälässä pian 14 vuotta. Seurakunnalta saa pienimuotoista taloudellista apua muun muassa ostokorttien ja joulukaupan kautta. Kuva: Erkki Koivisto, LVS-arkisto

Lempäälän seurakunta tukee tänäkin vuonna talousvaikeuksissa olevia perheitä ja seurakuntalaisia niin sanotulla joulukaupalla, josta on mahdollisuus ennen joulua saada säilykkeitä ja elintarvikkeita ilmaiseksi.

– Joulukauppa aukeaa 13. päivänä tätä kuuta ja on auki kuutena päivänä ennen jouluaattoa, kertoo diakoniatyöntekijä Tom Haavisto.

– Joulukaupassa pääsee käymään varaamalla ajan diakoniatyöntekijälle.

Joulukauppa sijaitsee Lempoisten seurakuntatalolla ja kuntalaiset voivat halutessaan tukea vähävaraisia jättämällä joulukauppaan tarkoitettuja elintarvikkeita esimerkiksi kahvila Olkkariin, joka on avoinna maanantaista lauantaihin.

Myös Sääksjärven uuden seurakuntatalo Sataman ja Lempoisten seurakuntatalon kautta voi toimittaa  joulukauppaan tarkoitettuja elintarvikkeita niitä tarvitseville.

– Otamme mielellämme vastaan esimerkiksi kahvia, teetä, jauhoja, suklaata ja riisiä, ylipäätään kaikkea sellaista, mikä säilyy lämpimässä. Toivottavasti myös tänä vuonna ihmisillä on mahdollisuus auttaa, vaikka kustannukset ovat Suomessa nousseet ja monilla on taloudellisesti tiukkaa.

 

Diakoniatyö on koronaepidemian ja Ukrainan sodan tuomien vaikutusten myötä noussut entistä tärkeämpään rooliin myös Lempäälässä. Diakoniatyöstä vastaa paikkakunnalla neljä eri työntekijää, joiden kesken eri osa-alueet on jaettu. Eri työalueita ovat muun muassa päihde-, perhe- ja mielenterveystyö.

Haaviston vastuualueena ovat sururyhmät, seniorit, omaishoitajat ja ikäihmiset. Kaikki diakoniatyöntekijät tekevät lisäksi yleistä vastaanottotyötä ja pitävät hartauksia laitoksissa.

– Koronan myötä ikäihmisten yksinäisyys lisääntyi paljon. Moni seniori-ikäinen meni korona-aikana sekä henkisesti että fyysisesti huonoon kuntoon. Vanhuksia peloteltiin koronalla ehkä liikaakin ja monet käsittivät, ettei enää ollut turvallista poistua mihinkään omasta kodistaan.

 

Haavisto vetää sekä Sääksjärvellä että Lempoisissa ikäihmisten piiriä ja tekee myös kotikäyntejä yksinäisten vanhusten luona. Hän korostaakin, että on tärkeää saada joko omaisten tai muiden ihmisten kautta tietoa yksinäisyydestä kärsivistä vanhuksista. Luonnollisesti ihmisten oma lupa yhteydenottoa varten tarvitaan.

– Vetämieni ikäihmisten piirien tarkoitus on virkistää ja teemme niissä kaikkea sellaista, mikä eläkeikäisiä kiinnostaa. Pyrin luomaan sellaista ohjelmaa, minkä kuvittelen ihmisiä kiinnostavan. Esimerkiksi kanttori on käynyt laulattamassa. Välillä olemme pitäneet tietokilpailuja ja lisäksi on ollut leiripäiviä ja retkiä. Jokainen tapaamiskerta aloitetaan hartaudella ja yhteisellä lounaalla. Vierailijoita käy piireissä paljon.

 

Kaikkien diakoniatyöntekijöiden vastaanotoilla on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti itseään askarruttavista asioista ja saada pienimuotoista helpotusta talousvaikeuksiin.

– Pitkälti vastaanottotyö keskittyy tällä hetkellä taloudelliseen auttamiseen, joka usein tuo samalla mukanaan henkistä väsymistä ja muita haasteita. Tietenkin meidän apumme on virallisiin tahoihin verrattuna aika pientä, lähinnä se on ostokorttien jakamista kauppoihin, jotta asiakas pääsee pahimman vaiheen yli. Lähtökohta on se, että ensin asiakkaan tulee hakea lakisääteisesti hänelle kuuluva taloudellinen apu esimerkiksi sosiaalitoimiston kautta.

Lähes poikkeuksetta talousvaikeuksien takana on työttömyyttä, sairautta tai elämäntilanteen luisumista heikommaksi.

Haavisto on tulevaisuuden osalta myös huolissaan niistä nuorista ihmisistä, joilla ovat suuret velat talosta ja lainat suunniteltu sen mukaan, että kumpikin käy töissä eivätkä kustannukset muutu. Inflaation ja korkojen nousun myötä tilanne saattaa mennä raskaaksi.

– Toivoisin tietysti, että ennalta olisi tällaisiin tilanteisiin varauduttu, että haitaria olisi vähän, eivätkä kaikki rahat menisi talon seiniin.

Tosiasia on Haaviston mukaan se, ettei diakoniatyön tarjoaman avun tarve nykytilanteessa ainakaan vähene.

– Onneksi meillä on työssämme hengellinen näkökulma. Kuten eräs kollegani totesi, jos tätä työtä joutuisi omin voimin tekemään, voimavarat loppuisivat jo tuulikaapissa. Koetan muistuttaa ihmisiä siitä, että itseäänkin pitää välillä armahtaa, eikä vaatia itseltään niin paljon. Toivon, että he voisivat ainakin osan ahdistuksestaan ja mietteistään suunnata ylöspäin ja saada sillä tavalla helpotusta vaikeuksiinsa.

 

Artikkelia muutettu, korjattu Olkkarin aukioloaika maanantaista lauantaihin, Olkkari on suljettu sunnuntaisin.

 

Lue myös:

Kahden naisen uskomaton urakka: Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola välittävät kaksi pakettiautollista jouluapua

Kommentointi on suljettu.