Joulu on hyvä hetki muistaa tärkeimpiä

Kuva: Katariina Rannaste, LVS-arkisto

Joulurauhan julistuksella ja joulun pyhiin hiljentymisellä on tänä vuonna erityinen merkitys. Varsin monessa kodissa joulun juhlahetkeä varjostavat synkät ajatukset. Ukrainan sota, energiakriisi ja niitä seuranneet kalliit laskut synnyttävät huolta. Joulusta on muodostunut vuoden suurin kaupallinen juhla, ja materian puuttuminen tai niukkuus aiheuttavat jopa ahdistusta.

Huoli taloudellisesta pärjäämisestä ei ole vain kulutushysterian luonnollista hillintää, vaan todellinen hätä. Ennusteiden mukaan Suomikin on painumassa taantumaan, Britanniassa se julistettiin jo alkaneeksi. Tilanne ei ole sama joka taloudessa. Tuloerojen kasvu on kiihtynyt suurimmaksi vuosikausiin.

Vaikeista ajoista huolimatta joulu on tervetullut pysähtymishetki arjen kiireisiin. Joulun rauhaa ei kannata mitata lahjavuoren suuruudella tai joulupöydän antimilla. Joululaulujenkin perimmäinen sanoma on hiljaisen rauhan löytämisessä. Se on hyvä pyrkimys.

Joululahjoilla on toki suuri merkitys pimeän vuodenajan valontuojana. Ilo lahjan antamisesta on suuri. Erilaisin keräyksin lahjoilla on voitu tukea niitä, kenellä menee heikoimmin. Joulupadat, kuusikeräykset tai ukrainalaisapu ovat tärkeitä. Niissä kiteytyy hyvin joulun sanoma lähimmäisen rakkaudesta.

Parhaat lahjat eivät välttämättä tule rahan tai materian muodossa. Vierailu, kortti tai kirje voi olla juhlan tärkein anti. Naapurille ojennettu leivos on materiaalista arvoaan suurempi ja heijastuu silmistä välittämisenä. Viimeisten nurkkien siivoamisen sijaan tänäkin jouluna lämmin ajatus lähimmäiselle on joulun keskeinen idea, joka lämmittää sydämestä asti. Hiljentyessä on hyvä hetki iloita asioista, jotka itselle ovat kaikkein tärkeimpiä.