Kolmostien oikaisu huolestuttaa ympäristösyistä – vaihtoehdoksi ehdotettiin yliheittoväylää

Yleisöltä kysyttiin muun muassa pitäisikö varhaiskasvatuksen olla kaikille maksutonta. Äänet menivät melko lailla tasan. Kuva: Annika Pusa

Lempäälän-Vesilahden Sanomien toinen vaalipaneeli järjestettiin keskiviikkoiltana Lempäälän pääkirjastossa. Yksi vilkasta keskustelua herättänyt aihe oli kolmostien oikaisu, jonka myötä uutta moottoritietä syntyisi Pirkkalasta Lempäälään noin kymmenen kilometrin matka.

– Jos kysytään, pitäisikö tämä niin sanottu Puskiaisten oikaisu rakentaa nyt, niin ei pitäisi, totesi Tuukka Liuha (kesk.).

– Kyseessä on pitkän aikajänteen hanke, mutta oikein ja fiksusti tehtynä se lisää valtavasti Lempäälän tonttipotentiaalia. Samalla se tukee kaupunkiseudun ja välillisesti myös valtion kehitystä.

Kokoomuksen Jocka Träskbäck oli samoilla linjoilla.

– Pirkanmaa kasvaa, samoin Lempäälä. Meille on nyt tulossa Sääksjärven osayleiskaava pohjoiseen. Jotta saamme sinne ne suuret asuinalueet, se edellyttää sekä kakkoskehää että Puskiaisten oikaisua. Birgitan polku säilyy jatkossakin, se ei ole mihinkään katoamassa, asiasta annetaan jatkuvasti väärää tietoa. Lempäälä ja Pirkanmaa tarvitsevat oikaisun ja tuon alueen, koska jonnekin alueelle tulevien asukkaiden pitää myös muuttaa.

Tuukka Liuha (kesk.), Jocke Träskbäck (kok.), Piia Nurmela (kd.), Janne Rauma (liik.), Veijo Niemi (ps.), Tuula Petäkoski-Hult (sd.), Satu Kosola (vas.) ja Tiina Wesslin (vihr.) osallistuivat kirjastossa järjestettyyn toiseen paikallislehden eduskuntavaalipaneeliin. Kuva: Annika Pusa

Tuula Petäkoski-Hult (sd.) huomautti, että hanke on jo pitkään ollut maakuntakaavassa.

– Sehän ei ole Lempäälän oma, vaan maakuntahanke, eikä sitä tehdä sitä varten, että saataisiin liikennettä nopeutettua muutama minuutti, vaan ruuhkaisuuden vuoksi. Oikaisun myötä voidaan se liikenne, jonka ei tarvitse kulkea Tampereen keskustan kautta, ohjata muualle. Samalla aluetta voidaan hyödyntää uusina asuin- ja elinkeinoalueina, Lempäälässäkin alkaa olla loistavista yritysalueista pulaa. Tampereen seutu on kasvavaa seutua ja asukasvirran haasteisiinkin on vastattava.

Kristillisdemokraattien Piia Nurmela kertoi olevansa hyvin pitkälti samaa mieltä kuin Petäkoski-Hult.

– Emme voi lähteä siitä oletuksesta, että liikenteen määrä tulee ainakaan laskemaan. Liikenne lisääntyy voimakkaasti kehittyvillä alueilla ja ei haluta, että alueen kehitys tyssää. Sen vuoksi tarvitaan lisää sujuvia yhteyksiä. Toki meidän tulee huolehtia siitä, että alueella säilytetään riittävästi myös lähiluontoa.

Vihreiden Tiina Wesslin oli asiasta eri linjoilla.

– Alue on hyvin tärkeä virkistysalue ja valtava hiilinielu, jossa Birgitan polkukin siis kulkee. Ihmiset käyvät siellä sienestämässä ja marjastamassa. Vaikka oikaisu onkin ollut maakuntakaavassa jo iät ja ajat, emme voi hirttäytyä vanhoihin päätöksiin olematta valmiita muuttamaan niitä. Eduskuntahan näistä asioista lopulta päättää ja tällä hetkellä suuri osa nykyisistä kansanedustajista ei oikaisua kannata. Jos sanotaan, että Birgitan polku säilyy oikaisun myötä, voi se polku siinä säilyä, mutta kuka siellä hirveässä metelissä talojen takapihoilla ja moottoritien katkussa haluaa enää käydä, Wesslin kritisoi.

Pirkan opiston rehtori Matti Korolainen oli toinen eduskuntavaalipaneelin vetäjistä päätoimittaja Seppo Kummalan ohella. Kuva: Annika Pusa

Perussuomalaisten Veijo Niemi huomautti, että oikaisusta on puhuttu ainakin 30 vuotta ja epäili, että siitä puhuttaessa vierähtää vielä 30 vuotta lisää.

– Jos oikaisua tehdään tuosta Kiillon tornien kohdalta ja puhutaan, että oikaisun myötä alueelle saadaan lisää taloja, teollisuutta ja tontteja, eihän siihen mitään saada, aluehan on jo rakennettu täyteen taloja, halleja ja muuta. En voi ymmärtää, miten sen varjolla, että saadaan joku auto tai rekka kulkemaan Lempäälän läpi kolme minuuttia nopeammin, meidän pitäisi tuhota isot metsäalueet Lempäälästä. Tehdään sen sijaan  siihen niin sanotulle mustekala-alueelle Ikean puolelle yksi yliheittoväylä moottoritien yli Pirkkalan suuntaan.

Satu Kosola (vas.) kritisoi Niemen tavoin sitä, miten kevyellä suunnittelulla koko Puskiaisten oikaisu -asia tuotiin Lempäälän kunnanhallituksen käsiteltäväksi, missä sitä sitten päätettiin puoltaa.

– Yritystonttejakin voisi viedä vähän kauemmaksi sumpusta ja se auttaisi myös maakunnan elossa pitämisessä, Kosola kiteytti ajatuksiaan.

 Katso koko paneeli: Puskiaisten oikaisusta mittaa – Eduskuntavaalipaneeli Lempäälässä nyt tallenne katsottavissa

Kommentointi on suljettu.