Päiväkotitarve kertoo vahvasta kasvusta

Sekä Lempäälän että Vesilahden kunnilla on positiivinen ongelma. Molemmat kunnat joutuvat ratkomaan kuntien yleisesti haaveileman muuttovoiton mukanaan tuomien kasvuhaasteiden kanssa. Kun toisaalla Suomessa taistellaan kyläkoulujen olemassaolon puolesta, lasketaan alueen kunnissa, kuinka varat riittävät rakentaa uusia tai laajentaa olemassa olevia kouluja. Koulujen lisäksi varhaiskasvatuksen resurssit ovat tiukilla, niin henkilökunnan kuin tilojen osalta.

Vaikka muuttovoitto ja nuorekas ikärakenne ovat monelle kunnalle vain haave, tuovat ne mukanaan myös vaikeita ratkaisuja. Yksinkertaisesti sanottuna molemmissa kunnissa on vaikea tuottaa lakisääteisiä varhaiskasvatuspalveluita siinä laajuudessa, kuin niille olisi kysyntää. Hoitopaikoille on kysyntää enemmän kuin tarjontaa.

Lempäälän avokätinen kotihoidontuen kuntalisäkokeilu sai laajaa huomiota. Saikan asuntomessualueelle tulee ilman muuta myös uusi päiväkoti. Vesilahdessa uutta päiväkotia suunnitellaan nyt nopeutetusti, jotta rakentamaan päästäisiin mahdollisimman nopeasti. Useista paikkavaihtoehdoista ollaan karsimassa pois kaavamuutosta edellyttävät, jotta suunnittelussa päästään etenemään nopeammin. Suomelan tontti näyttäisi olevan vahvin ehdokas päiväkodin sijainnille.

Kuntien luottamuselimet jäävät pian kesätauolle, mutta työ syksyn varhaiskasvatuspaikkojen varmistamiseksi jatkuu koko ajan. Pula hoitopaikoista ja hoitajista on todellinen, mutta on hyvä muistaa, että kyse on todellakin positiivisesta ongelmasta. Ei ole syytä epäillä, etteivätkö kehittyvät kunnat pystyisi ratkaisemaan näitä ongelmia. Vetovoiman tuomien haasteiden ratkaisut ovat sijoituksia elinvoimaiseen tulevaisuuteen.