Ne ahkerat työssäkäyvät veronmaksajat, ja sitten ne muut

Lempäälän kuntapolitiikassa kuohuu! Se kuuluisa ”vihervahemmisto” päätti nostaa kunnan veroprosenttia, ja nyt on piru merrassa. Vai hetkinen, kukas sen veroprosentin päätti nostaa – katsotaas… Kunnanvaltuusto sen päätti nostaa, noston puolesta olivat äänestämässä valtuutettuja jokaisesta valtuustoryhmästä. Jokaisesta. Ei siis ainoastaan tuosta kuuluisasta, pahasta ”vihervasemmistosta”. Joten se siitä, pulinat pois. Kuten kunnanvaltuuston puheenjohtajakin totesi: valtuuston päätöstä tulee kunnioittaa. Kunnioitus, tuo niin helppo sana sanoa mutta niin vaikea teko toteuttaa.

Kunnallisverokorotuspäätöksen jälkeinen some-keskustelu on ollut varsin värikästä, tosin monikaan keskustelunaloitus ei ole tuonut keskusteluun mitään uutta. Toistuva viesti on ollut se, että nyt on menty lapsiperheiden taskuille ja ahkerat työssäkäyvät veronmaksajat joutuvat ahdinkoon. Jos jotain näitä keskustelunavauksia ja keskusteluja lukiessa on oppinut, on se, että lapsiperheet ja ahkerat työssäkäyvät veronmaksajat maksavat nyt kaikkien viulut. Tutkitaanpas tätä hieman.

Kunnallisvero kerätään ansiotuloveroista, joten ansiotuloverojen maksajien taskuille tässä on menty, jos mietitään nyt vain ja ainoastaan kunnallisverokassaa. Ansiotulovero puolestaan verotetaan palkka- ja eläketuloista sekä veronalaisista sosiaalietuuksista, kuten vanhempain- tai työttömyyspäivärahasta. Ainoastaan he, joilla tulot ovat hyvin pienet, eivät maksa ansiotuloveroa, vuonna 2021 raja oli noin 16 000 euroa. Tästä tiedosta voimme siis päätellä, että kunnallisveron korotus tuntuu myös aika monen muunkin kuin ahkeran työssäkäyvän veronmaksajan tai lapsiperheen kukkarossa.

Lopuksi vielä palaan tuohon hyvin paljon tietyn tahon käyttämään termistöön: ahkera työssäkäyvä veronmaksaja. Voiko tästä päätellä, että eläkeläinen, joka on työnsä tehnyt aikanaan, ei ole enää ahkera veronmaksaja? Tai entä he, jotka ovat työssä ja maksavat veroa, mutta eivät ole ahkeria? Tai onko ahkeran työssäkäyvän veronmaksajan veroeuro vaikka sairaspäivärahasta veronsa maksavaa veroeuroa arvokkaampi?

Sosialidemokraattina minulle on kunnia-asia se, että pidän jokaisen maksamaa veroeuroa samanarvoisena, koska jokainen euro yhteiseen kassaan mahdollistaa meille jokaiselle tärkeiden palveluiden tuottamisen. Kaiken päätteeksi vielä pohdittavaksi seuraavan sanonnan syvin sanoma: ”Köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan.”

Hanna Kairimo (sd.)

Kunnanvaltuutettu, veronmaksaja

Lempäälän Sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja

Lue myös: Lempäälän veronmaksajat istutettiin maksajan penkille

Veronkorotus tarvittiin palveluiden turvaamiseksi