Opiskelijajuhlat kuvastavat yhteisöllisyyttä

Tällä viikolla lukiolaiset eri puolilla maata, myös Lempäälässä, viettävät juhlaviikkoa. Abiturientit pukeutuvat penkkariajelua varten ja iloitsevat koulutyön päätöksestä, jatkaakseen lukulomalla kohti ylioppilaskirjoituksia. Koulun vanhimmaksi nousevat tanssivat Wanhojen tansseja siirtymäriitissä Ideaparkissa kaiken kansan suureksi iloksi ja vanhempien ylpeydeksi.

Opiskelijajuhlien riehakkuus herättää ajoittain jopa pahennusta. Karnevaalihenkisille juhlille on kuitenkin paikkansa. Juhlahetkinä purkautuvat ne paineet, joiden alla opiskelijat koulua nykyisin käyvät. Ne paineet eivät ole pieniä.

Vanhojen tansseilla ja penkinpainajaispäivän juhlallisuuksilla on pitkät perinteet. Muutaman vuoden takainen koronapandemia osoitti ryhmäytymisen merkityksen. Nyt kirjoittavat abiturientit aloittivat lukiotaipaleensa koronarajoitusten keskellä. Tuolloin näitä juhlia, myös ylioppilasjuhlia jouduttiin rajoittamaan. Tuolloin opintojaan aloittaville rajoituksilla oli ehkä vielä suurempi merkitys. Juhlahetkissä iloitaan tehdystä työstä yhdessä ryhmän kanssa. Uudessa opiskeluympäristössä etäopetuksessa ryhmäytyminen on hankalaa.

Onneksi rajoituksista on päästy ja nyt juhlivat vanhat sekä abiturientit ovat ehtineet kiriä rajoitusten aikaisia kaverisuhteita kuntoon. Nyt on juhlan aika ja siitä kannattaa ottaa ilo irti.