Hybridivaikuttaminen näkyy arjessa

Hybridivaikuttaminen on saanut ikävästi jalansijaa arjessamme. Viimeaikaiset tapahtumat Lempäälässä ovat vain yksi esimerkki siitä, miten teknologian avulla voidaan levittää epäluotettavaa tietoa ja vaarallisia viruksia. Kunnan sähköpostijärjestelmään kohdistuneet kalasteluviestit johtivat tilanteeseen, että vastaavia lähti myös henkilökunnan nimissä eteen päin. Viranomaiset ovat pystyneet jäljittämään nämä vaikuttamisyritykset ja tunnistamaan niiden alkuperän Venäjälle.

Vaikka tällaiset tapahtumat voivat herättää pelkoa ja epäluottamusta, on tärkeää säilyttää maltti ja ottaa tilanne vakavasti, mutta rauhallisesti. Myös poliisi on varoitellut yhä lisääntyvästä kalasteluviestien ja virusten tarkoituksellisesta levittämisestä. Varminta on terve maltti sähköpostitulvaa purkaessa. Vähänkään epäilyttäviä linkkejä ei kannata avata. Mikäli viestin alkuperä epäilyttää, kannattaa ottaa vaikka puhelimitse yhteyttä lähettäjään, jotta varmistuu, onko kyse aidosta postista.

Hybridivaikuttamisen torjuminen vaatii yhteistyötä niin viranomaisten kuin yksilöidenkin välillä. Vaikka emme voi täysin eliminoida tällaisia uhkia, voimme kuitenkin varautua niihin ja vähentää niiden vaikutuksia asianmukaisella tietoisuudella ja varovaisuudella. Hyvä lähtökohta varautumiselle on tarkistaa, ovatko salasanasi riittävän vaikeita, eikä samaa salasanaa käytetä moneen palveluun. Myös salasanojen säännöllinen päivittäminen vaikeuttaa robottien louhimia tietomurtoja. Jos vahinko kuitenkin sattuu, sitä ei tule salata, vaan ilmoittaa asianosaisille, jotta tietomurtojen tai kalastelun vahingot saadaan rajattua mahdollisimman nopeasti.