Omakotiasumisen kalleus kiusaa Lempäälää

Lempäälä pärjää hyvin useimmilla mittareilla, joilla kuntia pistetään järjestykseen. Alueiden tutkimus 2023 selvityksen elinvoimaindeksillä Lempäälä sijoittuu koko valtakunnan kuudenneksi korkeimmalle sijalle Pirkkalan porskuttaessa ykkösenä. Vetovoimatekijät ovat vahvoja monilla muillakin mittareilla.

Omakotiliiton tuoreessa asumiskustannusselvityksessä vetovoimaisuuden ja voimakkaan kasvun mukanaan tuoma hintapiikki näkyy kiusallisella tavalla. Liitto selvitti asumiskustannuksia käyttäen verrokkina 120 neliömetrin kokoista omakotitaloa. Lempäälässä tällaisen omakotitalon asumiskustannukset olivat maan viidenneksi korkeimmat. Pirkanmaalla kalliimpi oli vain Sastamala, joka oli Suomen toiseksi kallein.

Suurin, energiakustannus on laskenut koko maassa sähkönhintojen pudottua. Paikkakuntakohtaisiin asumiskustannusten eroihin vaikuttavat muun muassa sähkön siirtohinnat sekä sähkövero, kiinteistöverot ja jätemaksut, jotka asukkaalle tulevat annettuina, eikä niitä voi kilpailuttaa. Jätehuollon osalta Tampere ja lähikunnat, Lempäälä mukaan luettuina erottuivat kuitenkin vertailussa edullisina.

Erilaiset vertailut ovat mielenkiintoisia, mutta niiden tulkinta vaikeaa. Kysyntä ja tarjonta muovaavat asumiskustannusten hintaa monella tavoin. Kova kysyntä voi nostaa painetta hintojen nousuun, mutta sitä tekevät myös pitkät etäisyydet ja palveluiden vaikea saatavuus tai jaettavuus. Kaikki data on kuitenkin hyödyksi, kun kunnissa tai kuntayhtymissä tehdään päätöksiä palveluiden hinnoittelussa. Lempäälän kalleuteen ei ole yksiselitteistä syytä, mutta eihän kalliit asuinkustannukset mikään hyvä muuttovaltti ole. Muuttopäätöksiä kuitenkin harvoin tehdään vaikkapa sähkön siirtohinnan perusteella.