Lempäälän sotaveteraanit luovuttaa jatkokapulan perinneyhdistyksen toimikunnalle

Hannu Turkkinen lausui hyvästit rekisteröidylle yhdistykselle ja toivotti tervetulleeksi perinnettä jatkavan toimikunnan. Kuva: Ahti Granat

 

Suomen viimeinen sotapäivä toisessa maailmansodassa oli 24.7.1945. Ensi vuonna tuosta ajankohdasta tulee 80 vuotta täyteen. Lempäälän Sotaveteraanit ry:n jatkotoimista huolehtii sitä vartavasten perustettu perinneyhdistys tai oikeammin toimikunta. Se aloittaa virallisesti yhdistyksen toisen purkukokouksen jälkeen 15.9.2024.

Sotaveteraanien Lempäälän osasto, Lempäälän kunta sekä seurakunta pitivät lauantaina 27. huhtikuuta Lempäälän Vanhassa pappilassa yhteisen kutsuvierastilaisuuden asioiden hoitovastuun taitekohdassa. Paikalle oli kutsuttu kaikkiaan reilu kolmisenkymmentä henkilöä.

Kirkkoherra Matti Vehviläinen avasi muistopäivän. Hän tiivisti sen vaalimisen lupaukseen: ”Veteraanien perintö turvataan. Yhdessä onnistumme”.

Kunnan tervehdyksen toi valtuuston varapuheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult. Hän korosti kansallisen veteraanipäivän merkitystä niin nykyisille kuin tulevillekin sukupolville. Samalla hän viittasi kunnan ja järjestöjen yhä jatkuvaan vastuuseen kulttuuri- ja liikuntapalvelujen organisoinnissa, ylläpidossa ja osallistamisessa.

Tervehdyksen esittäjä oli varma, että seuraava sukupolvi on valmis sotaveteraanien perinteen vaalintaan. Sitä edellyttää oman kansakunnan historian kunnioitus sekä tulevaisuus. Samalla on mahdollisuus olla esimerkkinä niille maille, joissa nuo arvot ovat uhattuina.

 

Lempäälän sotaveteraanien seppeleen laskivat puheenjohtaja Hannu Turkkinen ja kirkkoherra Matti Vehviläinen. Kuva: Ahti Granat

 

Lempäälän sotaveteraanien yhdistyksen viimeiseksi puheenjohtajaksi jää Hannu Turkkinen. Häntä edeltäneet Emil Takomaa ja Pekka Toivonen olivat tehneet menneinä vuosikymmeninä puheenjohtajina pitkän päivätyön. He saivat Turkkiselta panoksestaan ansaittua tunnustusta.

Turkkinen totesi, että veteraanien ikärakenteen vääjäämätön muutos oli otettu ajoissa huomioon. Jo vuonna 1994 oli perinteen jatkamisesta tehty paikallinen sopimus. Reserviläiset ja reserviupseerit ovat merkittävä osa tulevan perinneyhdistyksen kantavaa rakennetta. Aiemmista yhteistyövetäjistä Turkkinen mainitsi mm. Pertti Keinosen, Hannu Riikosen sekä Pasi Alhon. Maininnan ansaitsivat myös I piirin naisjaoston voimahahmo Lahja Salminen sekä Soili Turkkinen. Lopuksi kiitosta saivat yhteistyöaktiiviset Ari Viidanoja, Hannu Tapola ja Lemmetin serkukset.

Taloudellinen ja seurakunnan tuki tulevalle perinneyhdistyksen toimikunnalle on tarpeen. Niinpä Hannu Turkkinen osoitti sanansa lopuksi paikalla olleille emeritus kirkkoherra Mikko Oikariselle, hänen seuraajalleen Matti Vehviläiselle sekä kunnan kulttuurivastaavalle Talvikki Torpalle.

Lempäälän Reserviläiset ry:n puheenjohtaja Ari Viidanoja jatkaa edellä kuvattua veteraaniperinnettä. Konkreettinen muistelupaikka on Lempäälän museoraitille perustettu ”Perinnekammari”. Sinne on kerätty sotavuosien ajalta erilaista materiaalia. Ensi kesänä kammarin teemana on ratsuväki. Aineistoon perehtyminen antaa esimerkiksi koululuokille kuvaa maan kohtalonhetkistä vuosikymmenien takaa.

 

Teksti ja kuvat: Ahti Granat