Nuori yrittäjäpari: ”Tämä on meille elämä ja työ”

Saana Tyni ja Henri Haho laittavat paikkoja kuntoon yrityksen uusissa toimitiloissa Ruskossa. Kuva: Erkki Koivisto
Saana Tyni ja Henri Haho laittavat paikkoja kuntoon yrityksen uusissa toimitiloissa Ruskossa. Kuva: Erkki Koivisto

Miemolasta kotoisin oleva Henri Haho, nyt 22, ja Taivalkoskelta pohjoisesta lähtöisin oleva Saana Tyni, 25, matkasivat toisistaan tietämättä välivuoden viettoon Australiaan vuonna 2009 – ja palasivat kohtalokkain seurauksin yhdessä takaisin. Reissu tarjosi molemmille ikimuistoisia kokemuksia, liikeidean ja pysyvän parisuhteen.

Toisiinsa ihastuneet nuoret reppureissulaiset heittivät eteläisellä pallonpuoliskolla ilmaan ajatuksen mahdollisesta yhteisestä yrityksestä.

– Vasta myöhemmin aloimme ajatella, että jos laitettaisiin hynttyyt muutenkin yhteen, Saana Tyni hymyilee.

Nuoret yrittäjät perustivat ensin toiminimen, sitten kommandiittiyhtiön. Vuosi sitten kesällä  naimisiin mennyt pariskunta pyörittää nyt yhdessä Tampereen kaupunkiseudun kuntien alueella operoivaa siivousalan yritys Sahera Koti Puhtaaksi Oy:tä. Pk-yritys on ollut kahden ja puolen vuoden ajan vahvalla kasvu-uralla. Tukikohtaansa Ruskossa nykyaikaisissa 150 neliön vuokratiloissa pitävä Koti Puhtaaksi työllistää omistajiensa lisäksi seitsemän muuta henkilökuntaan kuuluvaa. He ovat kaikki 20–35-vuotiaita naisia.

Vuonna 2010 perustetun yrityksen viime vuoden liikevaihto oli 37 000 euroa, ja tavoite tälle vuodelle on jo 300 000 euroa.

– Olemme nyt 260 000 euron vauhdissa eli 40 000 euroa tavoitteesta puuttuu, mutta tilikautta on vielä jäljellä, sanoo yrityksen markkinoinnista vastaava Henri Haho.

– Olemme heittäytyneet tähän yrittämiseen ihan täysin. Tämä on meille elämä ja työ, molemmat lausuvat katsoen toisiaan silmiin.

”Tule meille siivoamaan”

Alku oli perin vaatimaton. Itse luotu konsepti alkoi myyntityöstä. Kaksikko myi kotitalouksiin vesi-imuriperiaatteella toimivia puhdistuslaitteita. Vähän alle 3 000 euron hintaiset koneet tekivät huononlaisesti kauppansa. Sen sijaan siivousapua kyseltiin alvariinsa.

– Palaute oli aina samansuuntaista; ihmiset laskivat, että saisivat laitteen hankintahinnalla paljon kotitalousvähennyskelpoista kotisiivousta. Asiakaskunta oli olemassa, kotisiivousta haluttiin, mutta sitä ei ollut tarjolla. Koska sitä pyydettiin minulta ihan suoraan, otin myyntityön oheen ensin kolme asiakasta, joille kävin siivoamassa. Parin kuukauden päästä kalenteri oli aivan täynnä siivouskeikkoja, muistelee yrityksen siivoustoimesta vastaava Saana Tyni.

Hän sanoo olleensa yrittäjähenkinen koko ikänsä. Jo tyttönä Tyni piti voitollisesti kirpputoria. Hänen nuorempi siskonsa Soili Tyni toimii yrityksessä työpäällikkönä.

Myös Henri Haholle oli alusta asti selvää, että hän hankkii elantonsa yrittäjänä. Siivousala on hänelle tuttu jo nuoruusvuosilta.

– Olin juuri täyttänyt viisitoista, kun pääsin kesätöihin siivoamaan juuri avatussa Ideaparkissa. Olin kauppakeskuksessa sen jälkeen iltaisin ja viikonloppuisin tuuraamassa yhteensä kolmen vuoden ajan.

 Vanhuksille ja sairaille alvittomasti

Yritys tarjoaa kotisiivouksia, rakennustyömaiden loppusiivouksia ja toimitilasiivouksia. Kotisiivousten osuus liikevaihdosta on noin 80 prosenttia. Tavallisimmin työparit käyvät asiakkaan kotona yksityiskohtaisesti solmitun sopimuksen mukaan siivoamassa kahden viikon välein tai kerran kuussa. Palvelukonseptiin kuuluu paitsi pintojen myös huoneilman puhdistus. Asiakaslupauksen mukaan asiakkaan kotona käy ”omasiivooja”.

– Kotitalousvähennyksestä on tosi paljon apua. Siivouspalvelua ostavat ihan tavalliset ihmiset. Töitä on ihan hirveästi, Tyni sanoo.

Suomen Kotityöpalveluyhdistyksen kautta siinä aktiivisesti toimiva Saana Tyni sai kuulla mahdollisuudesta, että alan yritys voi tarjota kotisiivouspalvelua myös ilman arvonlisäveroa joillekin asiakkailleen, kuten yli 80-vuotiaille ja liikuntarajoitteisille tai kun asiakkaan toimintakyky kotona selviämiseksi on muusta syystä heikentynyt. Säästö asiakkaalle on huomattava, kun laskusta jää pois 24 prosentin suuruinen veron osuus ja lopustakin voi saada kotitalousvähennyksen.

Koti Puhtaaksi on parhaillaan hakemassa palvelujen tarjoajista rekisteriä pitävästä Valvirasta lupaa saada alkaa myydä kotisiivousta ilman arvonlisäveroa.

– Jos luvan saamme, toimimme siten jatkossa enemmän koptipalvelupuolella, Tyni selvittää.

Kriteerit ovat tiukat ja lisäselvityspyyntöjä on lähetetty viranomaiselle useita. Yritykseltä edellytetään laajaa omavalvontasuunnitelmaa ja asioiden pitää muutenkin olla kunnossa. Asiakkaiden yksityisyyden suoja on avainasemassa.

Tällä hetkellä alvitonta kotisiivousta Lempäälässä tarjoaa 12 ja vesilahdessa kahdeksan yritystä.

Kommentointi on suljettu.