Kun tekee tilkuista eikä metritavarasta, lopputulos on huokeampi ja takuulla yksilöllinen. Pirkan opiston ompeluohjaaja Raija Vastamaan omien ja hänen ohjaamiensa tilkku- ja ompeluryhmien töitä Marimekon leikkuujätteistä on koottu entisen Lempälä-opiston ala-aulaan.
Palasista kasatut ja nyt ihasteltavaksi ripustetut kymmenet työt ovat syntyneet viimeisten 10 vuoden aikana. Marimekko-tilkkuja on koottu 20 vuoden ajan, mutta tilkkutöitä on opistossa tehty kaikkiaan jo 30 vuoden ajan.
Jo 45 vuoden ajan ompeluohjaajana toiminut Vastamaa vetää piirejä opiston tilojen lisäksi torstaisin Ylämäellä ja joka toinen keskiviikko Narvassa.
– Esillä olevia töitä on suurin piirtein joka ryhmästä, hän sanoo.
Esillä olevat erikokoiset teddyvuoriset vällyt ja vaatteet: puserot, housut, hameet, lastenvaatteet, asukokonaisuudet ja yöpaidat ovat tutun näköisiä eikä ihme. Materiaalina on käytetty Marimekon kaksivärisiä raita- ja pallo-trikoota.
Näyttelyidea lähti
opiskelijoista
Palaset on ostettu tehtaanmyymälästä 6–7-kilon pusseissa. Tavaraa on niin paljon, että kustakin pussillisesta syntyy osaavissa käsissä 3–4 suurta vällyä.
– Raita on ollut kuoseista meille lempilapsi. Trikoo on tosi kestävä materiaali. Ihmiset vaihtelevat ostamistaan pusseista keskenään sopivia palasia, sanoo Vastamaa täsmentäen, että tilkkutyöhön voi käyttää lähes mitä tahansa kangaskaupasta saatavaa tekstiiliä.
– Seinävaatteeseen varsinkin voi laittaa, mitä tahansa sillä sitä ei pestä, mutta pestävään peitteeseen tai vaatteeseen pitää käyttää samanvahvuisia kangaspaloja. Sekaan ei voi laittaa esimerkiksi villapalaa, sillä se kutistuu eri tavalla kuin vaikkapa puuvilla.
Tilkkutyöt kurssit ovat olleet pitkää opiston ohjelmassa ja Vastamaan mukaan taas kovin suosittuja.
– Nyt harrastusta on pienen notkahduksen jälkeen taas enemmän. Keskiviikkoryhmässä on niin paljon kävijöitä, että se piti jakaa kahdeksi ryhmäksi, koska kaikki eivät mahtuneet kerralla luokkaan.
Kurssilaiset päättivät maanantaina avattavan näyttelyn pystyttämisestä autioon opiston Lempäälän toimipisteen aulaan omatoimisina itse. Maanantaina Vastamaan kurssilla eräs kurssilainen kiteyttää toimittajalle tuntonsa Lempäälä-opiston muuttumisesta Pirkan opistoksi.
– Ajat lyhenevät ja hinnat nousevat.