Hinausautojen kaunotar

Auto kuin karamelli. Kaj Sulinko pitää kädessään Tukholmasta viime toukokuussa voittamaansa pokaalia. Kuva: Erkki Koivisto
Auto kuin karamelli. Kaj Sulinko pitää kädessään Tukholmasta viime toukokuussa voittamaansa pokaalia. Kuva: Erkki Koivisto

Helsingintien varressa Lempäälän Marjamäessä on hallin pihalla parkissa hinausauto jos toinenkin. Yksi on saanut armon olla sisällä sateelta suojassa. Se on Hinausautot K. Sulinko Oy:n näyttelyissä hinausautokilpailuissa kiertävä tulipalonpunainen ja vuosimallin 2014 Scania R620.

Pestyn ja puunatun kaunottaren ajaa ulos vuodesta 1997 hinausautoalalla toiminut lempääläläinen Kaj Sulinko, kansainvälisen hinauspalvelu Falck-ketjun väreissä operoiva franchisingyrittäjä, joka on viimeisten 5–6 vuoden ajan kiertänyt alan messuilla.

– Nyt on ensimmäinen vuosi kierretty autonäyttelyitä, Sulinko toteaa; turhan vaatimattomasti, sillä hän on voittanut kyseisessä autollaan kaksi merkittävää palkintoa hinausautojen sarjassa Ruotsissa. Toinen tuli toukokuun puolivälissä raskaan kuljetuskaluston alan Stockholm Truck Meet -tapahtumassa ja toinen parhaan hinausauton palkinto siitä kahden viikon päästä kuun lopussa vastaavanlaisessa tapahtumassa Strängnäsissä.

Tukholman kisassa oli reilut parikymmentä hinausautoa, kaikki Sulinkoa lukuunottamatta Ruotsista. Strängnäsissä oli kaikissa sarjoissa yhteensä 450 kuorma-autoa.

Kilpailuissa palkitaan pokaalilla mutta sitäkin painavammalla maineella parhaiten laitetut ja näyttävimmät hinausautot. Sulinko toteaa työajossa olevan ajokkinsa menestyksen salaisuudeksi sen, että siinä ovat osuneet kaikki palaset kohdalleen.

Paras hinausauto lupaa isoa apua jo rekisterikilvellään. Kuva: Erkki Koivisto
Paras hinausauto lupaa isoa apua jo rekisterikilvellään. Kuva: Erkki Koivisto

– Auto on ketjun väreissä. Siihen ei voida vaikuttaa. Mutta muuten laitettu: teippausta, valoja, valolistoja, rosteria sinne tänne, hän luettelee.

– Härmään tuunataan vähän lisää. Aurinkolippa vaihdetaan, maalataan sisustusta ja valolistoja päivitetään.

Kaj Sulinko sanoo käyvänsä töiden niin salliessa mielellään alan tapahtumissa. Se on harrastus.

– Ne ovat mukavia tapahtumia, joissa tapaa muita kuljetusalan yrittäjiä. On hieno havaita, että hinattavan ajoneuvon lisäksi myös hinaava ajoneuvo voi nauttia ansaitsemaansa arvostusta.

Toukokuisten Ruotsin kisojen välissä Sulinko kävi kollegan kanssa Saksan Kasselissa Euroopan suurimmassa hinausalan messutapahtumassa. Riverside Truc Meetingissä Porvoossa Sulinko oli 28. kesäkuuta. Seuraavaksi miehen tie vei viime viikonloppuna Hämeenlinnan Tawastia Truck Meeting -tapahtumaan. Elokuussa on vuorossa erikoisautojen tapahtuma Power truck Show Härmässä, jonne Sulingon auto on ilmoitettu näyttelyyn. Viikko siitä on Nordic Trophy Jönköpingissä Ruotsissa.

– Nälkä kasvaa syödessä. Mieli tekee lisää pokaaleja, Sulinko toteaa.