Haaveena tehdä uniikkia suklaata

Suklaatehdas Dammenbergin toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas. Kuva: Leo Hynninen.
Suklaatehdas Dammenbergin toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas. Kuva: Leo Hynninen.

Suklaatehdas Dammenberg on valmistanut suklaata Tampereen seudulla 20 vuotta. Yrityksen tuotteissa yhdistyvät luonnonmukaisuus ja puhtaat korkealaatuiset raaka-aineet ja maut sekä tekijöidensä juuret, osaaminen ja innovatiivisuus. Dammenbergin parasta suklaata ei vielä ole kuitenkaan annettu myyntiin.

Dammenbergin historia suklaan valmistajana alkoi Pirkanmaalla 1994. Vuonna 2003 yrityksen tarina sai käänteen, kun elintarvikeinsinööri Marko Iso-Kungas ja hänen vaimonsa Kirsi Iso-Kungas ostivat Dammenbergin Gredon Investin omistukseen. Heidän haaveensa tehdä laadukasta, uniikkia suklaata on nostanut yrityksen suklaanvalmistajien eliittiin.

Täytteissä sen salaisuus

Tänään Dammenberg työllistää kahdeksan henkeä Sääksjärvellä Lempäälässä. Perheyrityksen toiminnassa on mukana jo toinen polvi, vanhempi tytär Ira. Runsas kymmenen vuotta sitten hänen vanhempansa aloittivat kuitenkin kahdestaan.

– Kaikki perustui keskinäiseen vuorovaikutukseemme ja yhteiseen visioomme, Marko Iso-Kungas kertoo.

Ensimmäiset tuotteet olivat klassisia: kissankieliä, suklaanappeja, suklaatikkareita ja erilaisia muita suklaakuvioita. Pian tuotanto laajeni konvehteihin, täytesuklaisiin ja koristeltuihin suklaatuotteisiin. Kuten aluksi, edelleenkin Dammenbergin tuotteet vaativat paljon käsityötä.

Ennen suklaauraansa Kirsi Iso-Kungas työskenteli allergiaan erikoistuneena sairaanhoitajana. Kummankin osaamisen ja yhteisen tuotekehityksen tuloksena ovat syntyneet suklaat puhtaista, luonnollisista raaka-aineista, ilman allergeenejä ja lisäaineita. Dammenbergistä tulikin jo 2003 Euroopan ensimmäinen suklaanvalmistaja, jonka koko tehdas ja kaikki tuotteet ovat täysin pähkinättömiä, gluteenittomia, kananmunattomia, GMO-vapaita ja Kosher-sertifioituja. Osa tuotteista on lisäksi maidottomia, soijattomia tai sokerittomia ja sopivat Halal-ruokavalioon.

Toinen Dammenbergin vahvuus ovat erikoistäytesuklaat.

– Täytteet syntyvät puhtaista kotimaisista marjoista. Erityisen ylpeä olen karpalo- ja mustaherukkasuklaistamme, sanoo Marko Iso-Kungas, jonka käsialaa yrityksen täytesuklaat ovat.

Täytesuklaaosaaminen ja omat pohjalaiset sukujuuret näkyvät yrityksen tämän syksyn uutuuksissa.

– Olen kotoisin Kokkolasta. Isovanhempieni maatilalla valmistimme usein tuoreesta kermasta erilaisia jälkiruokia. Sen muistoista syntyi vadelmakonvehti, joka on täysin maidoton, mutta maistuu silti kermaisen täyteläiseltä. Vadelma tuo siihen raikasta hedelmäisyyttä. Tuote on saanut jo hyvän vastaanoton.

Myös toinen Dammenberg-uutuus on kunnianosoitus kokkolalaiselle historialle.

– Poikasena juoksentelin mielelläni kesäisin Halkokarin sataman rannoilla, jossa terva oli aikoinaan tärkeä vientituote. Noista ikimuistoisista, aurinkoisista päivistä aistin yhä tervan vahvan tuoksun. Sitä halusin tuoda aromien ja raikkaiden vivahteiden myötä myös suklaaseen.

Niin syntyi laktoositon konvehti, jossa tumma suklaa kohtaa tervan ja salmiakin.

Parasta tuotetta ei laiteta myyntiin

Vaikka Dammenbergin tuotteet syntyvät rakkaudella ja intohimolla, ei Marko Iso-Kungas ole antanut parasta suklaataan vielä myyntiin. Siihen liittyy liikaa tunnearvoa.

– Olen jo vuosia tehnyt läheisillemme rommitryffeleitä. Vein niitä isällenikin sairaalaan vielä hänen viimeisinä hetkinään, kun isä ei pystynyt enää puhumaan, mutta saattoi yhä nauttia herkullisesta suklaasta. Niinpä tähän tryffeliin liittyy mielessäni niin vahvoja tunteita, että en ole pystynyt ottamaan sitä vielä tuotantoon. Niitä tarjotaan vain tarkkaan valittuina hetkinä perheelle ja ystäville. Tällä suklaalla on sielu.

Dammenberg on erikoisosaaja, jonka tuotteita myydään niin Pohjoismaihin, Keski-Eurooppaan, Kaukoitään kuin Arabian niemimaalle. Nosteessa oleva yritys ei kuitenkaan tuudittaudu olevaan. Vielä tämän syksyn aikana yrityksen suklaanvalmistus mullistuu uusien tuotantoratkaisujen myötä.

– Sitä kautta haemme toisaalta entistäkin vahvempaa kotimaisuutta, toisaalta kansainvälisyyttä ja uudenlaisia makumaailmoja, vanhoja suklaamme ystäviä toki hylkäämättä, Iso-Kungas lupaa.

Dammenberg on valmistanut suklaata vuodesta 1994. Vuonna 2003 se siirtyi Gredon Investin omistukseen. Yritystä johtaa elintarvikeinsinööri Marko Iso-Kungas, joka omistaa Dammenbergin vaimonsa Kirsin kanssa. Suklaatehdas sijaitsee Tampereen kupeessa Lempäälässä. Sen tuotteita viedään mm. Eurooppaan, Japaniin, Kiinaan ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin.

 

Tuija Heikkilä, Viestintätoimisto Tekspertti