Selätä selkäkipu liikkumalla

Selkäillassa pidettiin taukojumppa kesken esityksen.
Selkäillassa pidettiin taukojumppa kesken esityksen.

Harvalukuisia ovat ne onnekkaat, joilla ei ole ikinä ollut ongelmia selän kanssa. Tämä kävi ilmi myös Pirkan opiston Lempostuvalla järjestämässä Liikuta selkäsi terveeksi -selkäillassa.

Riitta Virenius Tampereen Seudun Selkäyhdistyksestä korosti liikunnan merkitystä selkävaivojen hoidossa ja ennalta ehkäisyssä.

Miksi selkä ylipäätään kipeytyy joskus?

– Nykyään selkävaivoja aiheuttavat liika istuminen, huonot työasennot ja liikunnan puute. Lihashuolto ja liikunta auttavat usein, Virenius sanoo.

Oikeat nostotavat ovat tärkeitä. Taakan ei tarvitse olla hiuspinniä painavampi, jos sen kumartuu nostamaan lattialta huonossa asennossa. Vihlova kipu muistuttaa, että kumartuminen pitää tehdä jalkojen lihaksia apuna käyttäen, ei selkää koukistaen.

Useimmat selkävaivat ovat hoidettavissa ilman kirurgin veistä. Lievissä selkäoireissa syy kipuiluun ei aina selviä, mutta oireita voidaan silti hoitaa.

Virenius korostaa, että asiaan kannattaa kiinnittää huomiota heti, kun selkä oireilee ensimmäisen kerran. Kivun syy kannattaa pyrkiä selvittämään lääkärissä.

Istumatyötä tekevien on syytä pitää taukojumppa mahdollisimman usein. Riitta Virenius laittaa selkäillan yleisön jumppaamaan tuoleillaan ja seisten. Pienikin liike on hyväksi.

Sängystä ylös venytellen

Selkävaivat ovat yleisimpiä 55–64-vuotiailla, mutta ne ovat yleistyvässä määrin myös nuorten ongelma. Toimintakyvyn parantamisen edellytys on lihashuolto.

Jalkojen lihasten pitää olla hyvässä kunnossa, jotta oikeaoppinen nostaminen jalkoja apuna käyttäen onnistuu. Keskivartalon lihasten puolestaan pitää olla timmissä kunnossa, jotta ryhdin pystyy pitämään hyvänä.

Nykyään suositellaan kipeänkin selän kanssa liikkumaan heti, kun kipu antaa myöten. Riitta Virenius muistuttaa kuitenkin myös rentoutumisen merkityksestä. Selkä joutuu koville, jos sitä jännittää stressaantuneena.

– Psyyke on selän jatke. Kuntoilun pitää olla hauskaa, jotta sitä jaksaa harrastaa. Kannattaa etsiä itselle mieleinen liikuntamuoto ja hyödyntää myös arkiliikuntaa, Virenius vinkkaa.

Etenkin senioreille hän suosittelee sängystä ylös nousemista venytellen.

– Lapsetkin venyttelevät vaistomaisesti herätessään. Venytys lisää kireiden lihasten liikkuvuutta.

Myös ruokavaliolla on merkitystä selän hyvinvointiin. Riittävä proteiinin määrä on tärkeää lihaksille. Mikäli ylipainoa on, auttaa pienikin painonpudotus selän jaksamista.

Tasapainollakin merkitystä

Kipeän selän avuksi on kehitetty apuvälineitä. Liikkumisessa tärkeää ovat oikeanlaiset kengät. Selän lihaksia voi tukea tukiliivillä, ja esimerkiksi autoillessa voi olla tarpeen käyttää alaselälle tarkoitettua irrotettavaa tukea.

Jumppapallolla istuminen vaikkapa televisiota katsellessa on hyvä vaihtoehto sohvalla lojumiselle. Vatsalihakset joutuvat tekemään töitä kuin huomaamatta, ja samalla tasapaino kehittyy.

Selkäiltaan osallistunut Jaakko kertoo tehneensä paljon töitä selkänsä kanssa pitääkseen itsensä toimintakykyisenä. Hän satutti selkänsä 16-vuotiaana onnettomuudessa, eikä vaivaa osattu tuohon aikaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Runsas liikunta on pitänyt lihakset kunnossa, mikä on auttanut selän jaksamista.

– Käytän kaikki muut konstit ennen kuin turvaudun särkylääkkeisiin. Itseäni on auttanut myös selän hieronta, Jaakko sanoo.

Tuire Rauhala toimii vertaisohjaajana seniorien kuntosaliryhmissä. Hän tietää liikunnan ja lihashuollon merkityksen selkäongelmien hoidossa ja ennalta ehkäisyssä.

– Kolme tärkeintä konstia selkävaivoihin ovat liikunta, liikunta ja liikunta, Rauhala kiteyttää.

selkä 3
Riitta Virenius muistutti, että paikallaan ei pitäisi istua puolta tuntia kauempaa nousematta ylös tai pitämättä taukojumppaa istualtaan.

selkä 2