Kaukolämmön tuottaminen nykyaikaisin menetelmin on tiivistä yhteispeliä. Omansa osansa hoitavat niin polttoaineiden toimittajat, kuljetusliike kuin lämpölaitoskin. Homma toimii, kun kaikki tietävät, mitä tehdä.
Tyylinäyte sutjakkaasta yhteistoiminnasta annettiin maanantaina, kun Sääksjärven biolämpölaitokselle tuotiin ensimmäinen kuorma haketta. L-VS oli mukana seuraamassa haketusta Kuljetusliike Viikarin tiluksilla Narvassa sekä kuorman kippaamista Sääksjärven päässä.
Varastotiellä Sääksjärvellä toimiva lämpölaitos otetaan varsinaisesti käyttöön tammikuun aikana. Se on saneerattu logistiikkakeskuksen vanhan lämpölaitoksen tiloihin. Tehoa laitoksella on neljä megawattia.
Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso sanoo, että laitoksen käyttöönotosta seuraa suoraa säästöä kuluttajalle. Kaukolämmön hintaa on nimittäin laskettu tammikuun alusta.
Kaiken kaikkiaan uudessa lämpölaitoksessa tuotetaan energiaa tuhannen omakotitalon kulutuksen verran eli noin 20 gigawattituntia vuodessa. Sääksjärven laitos on myös ekologisesti edistyksellinen. Se käyttää lämmön tuottamiseen kotimaista ja täysin uusiutuvaa energiaa, kuten haketta ja puunkuorta.
Toisen lämpölaitoksen
valmistuminen takkuilee
Lempäälässä on vireillä toinenkin biolämpölaitoshanke. Herralanvuoren alueelle suunnitellun laitoksen valmistuminen on kuitenkin epävarmaa, sillä Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on tehnyt siitä valituksen hallinto-oikeuteen. Valitus koskee maakunta- ja osayleiskaavan välisiä ristiriitoja, laitoksen sijaintia luonnonsuojelualueen lähellä sekä toiminnasta syntyviä pöly- ja meluhaittoja.
Laakson mukaan laitokselle on jo alettu etsiä uutta paikkaa Lempäälän keskustan tuntumasta.