Arki koulunkäynteineen ja harrastuksineen pyörähti käyntiin elokuun myötä. Syksyn lähestyessä ovensa avasivat myös Lempäälän neljä perhetupaa: Kissankulma, Säpinä, Pikkukettu ja Pyrstötähti.
Moision perhetupa Pyrstötähdessä leikit ovat käynnissä niin pihalla kuin sisätiloissa. Lasten leikkiessä äidit vaihtavat kuulumisia. Niin, tällä kerralla kaikki kävijät ovat naisia, mutta kyllä isiäkin Pyrstötähdessä poikkeaa. Iltatuvilla saattaa mukana olla koko perhe.
Kävijöitä Pyrstötähden perhepäiviin saapuu normaalisti noin 30–40, mutta toisinaan paikalle osuu jopa 60 kävijää samanaikaisesti. Silloin käyttöön otetaan yläkerrasta lisää kerhotiloja tai lähdetään ulkoilemaan.
Perhetuvan viihtyisässä olohuoneessa istuskellaan sohvilla ja keskustellaan. Lapset leikkivät keskenään ja tutustuvat toisiinsa. Uusia ystävyyksiä solmivat niin lapset kuin vanhemmat. Uudet tulijat toivotetaan aina lämpimästi tervetulleiksi ja keskustelu soljuu uhmaiästä eskarin aloittamiseen ja
kesälomakuulumisiin.
– Ohjaajat panostavat uuden tulijan ”sisäänajoon” ja täällä tuntee olevansa tervetullut, kertoo lapsiensa Ellan ja Onnin kanssa perhetuvalle saapunut Joanna Ojala.
Ohjaaja Tiina Luodemaa kertoo, monet Lempäälään muuttavat eivät tunne paikkakunnalta ennestään ketään. Perhetupa on perheille hyvä paikka tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin.
Perhetuvat tarjoavat lempääläläisille lapsiperheille perhepäiviä, reppupäiviä, ryhmätoimintaa, teemailtapäiviä ja Akuliina-vertaistukiryhmiä.
Perhepäiviä käyttävillä perheillä on mahdillisuus jättää yksi vuotta täyttänyt lapsi reppupäivään hoitoon kolmeksi tunniksi. Reppupäivään otettavien lasten määrä riippuu perhetuvan henkilökunnan määrästä.
Tuville suunniteltu ohjelma lähtee perheistä itsestään. He saavat esittää toiveita ja niitä toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.
– Perhetuvalla leikitään, lauletaan, askarrellaan tai tehdään vaikka retkiä, kertoo ohjaaja Sanna Karvinen.
Ohjaaja Pia Syvänen kertoo, että Lempäälässä on vedetty Akuliina-vertaistukiryhmiä vuodesta 2001. Vertaistukiryhmä on tarkoitettu ensisynnyttäjille ja sen tavoitteena on arjen jakaminen
vertaisten kanssa sekä oman vanhemmuuden vahvistaminen. Akuliina-ryhmät kootaan yhteistyössä neuvoloiden kanssa ja ne ovat jatkumo perhevalmennukselle.
Neljän perhetuvan toiminta on kaikille avointa ja tuvat tekevät paljon yhteistyötä. Lapsikohtaisella lukukausimaksulla voi käydä itseä kiinnostavissa teemapäivissä millä vain tuvalla, mutta reppupäivät keskitetään yhdelle tietylle tuvalle.
Perhetupien ohjaajien työnkuva on tänä syksynä laajentunut. Nyt heitä voi pyytää kotikäynnille pohtimaan yhdessä ratkaisuja arjen solmukohtiin. Ennaltaehkäisevä perhetyö koostuu keskustelusta, kuuntelusta, yhdessä tekemisestä ja mallintamisesta.