Kynttiläpaja on kuulunut Taitokeskuksen ohjelmaan pitkään. Edellisestä kerrasta oli kuitenkin ehtinyt kulua jo pari vuotta. Ehkäpä tästä syystä Narvan koulun tekninen tila täyttyikin nuoresta ja vähän varttuneemmastakin käsityökansasta. Taitokeskuksen, Vesilahden kunnan kulttuuritoimen ja Narvan Monari -hankkeen toteuttamassa kastokynttiläpajassa opeteltiin kädestä pitäen vanhinta tunnettua kynttilänvalmistustekniikkaa. Sopivat tilatkin löytyivät kätevästi monitoimitalolta.
– Kastetaan nopeasti niiaamalla, ettei kynttilälle tule anoreksia, opasti Eeva Nytorp, Taitokeskuksen vastaava neuvoja, kaikenikäisiä oppipoikiaan ja -tyttöjään kuuman kynttiläkirnun äärellä.
Pitkä jono kiersi ympäri opetustilaa ja oppilaat toistivat säntillisesti työvaiheet kerta toisensa jälkeen, kymmenen, kaksikymmentä kertaa. Varovainen piti olla, ettei polttanut sormiaan kuumassa liemessä tai tiputtanut hentoa kynttilänalkua lattialle. Kasto kastolta paksuni kynttilä, pari milliä kerrallaan. Lopulta valmiina oli kymmenittäin riemukkaan omatekoisen näköisiä kynttilöitä, jotka päätyivät joko kotiin, mökille tai lahjaksi.
Vilma Karlsson tuli kynttiläpajalle mummonsa kanssa. Hän tykkää kovasti käsitöistä, mutta ei ollut aiemmin kokeillut kynttiläntekoa, joka tuntui kivalta ja helpolta. Puutöistä tykkäävän Vilman mielestä nykyään ei ole selvää jakoa tyttöjen ja poikien käsitöihin, vaan kaikki voivat tehdä kaikkea. Hänen mielestään parasta käsitöissä onkin nimenomaan se, että voi tehdä mitä ikinä haluaa.
Innostus kynttiläntekoon oli Narvassa sitä luokkaa, että jatkoa kynttiläpajoille on Eeva Nytorpin mukaan tulossa lähes varmasti ensi vuonna.