Nyt nätisti: Vesilahdessa on nähty tonttuja

Tontun voi hyvällä tuurilla nähdä esimerkiksi Vesilahden Kirkonkylän kellotapulin paikkeilta. Kuva: Katariina Onnela
Tontun voi hyvällä tuurilla nähdä esimerkiksi Vesilahden Kirkonkylän kellotapulin paikkeilta. Kuva: Katariina Onnela

Kirkonkylä

Kirkonkylän tonttu on tapulitonttu, joka asuu nimensä mukaisesti Vesilahden kirkon kellotapulissa. Tapulitonttu on utelias ja pitää ihmisistä. Se hakeutuu mielellään seuraamaan Nuorisoseuran näytelmiä, seurakunnan tilaisuuksia ja koulujen oppitunteja. Onpa se nähty muutaman kerran kaupan ostoskärryissäkin kurkkimassa. Vesilahden kauniita maisemia sen on nähty tähyilevän korkealla tapulin päällä. Tätä tonttua eivät korkeat paikat huimaa.

Koskenkylä

Koskenkylässä Ylämäen koululla asuu koulutonttu. Se on jo yli sata vuotta vanha ja erittäin lapsirakas. Tonttu ripustaa hukkuneita heijastimia takaisin oppilaiden hihoihin, pelastaa pienten koululaisten  pihamaalle unohtamia pipoja vesisateen tieltä, pyyhkii liitutaulun opettajan apuna ja tarkkailee opetusta suurella mielenkiinnolla.

Riehu

Riehun kodan kunnossapitäjänä häärii kyläläisten apuna kotatonttu. Kotatonttu pilkkoo kävijöille valmiiksi polttopuut ja huolehtii, että paikat pysyvät kunnossa. Tonttu on luonteeltaan utelias ja hyppää aina mukaan riehulaisten suunnatessa yhteisille retkilleen. Myös kyläkerhon kokoukset se kuuntelee tarkkaan, jotta se osaa varautua tuleviin tapahtumiin.

Narva

Markkinatontun tunnistaa vienosta tervan tuoksusta ja tallukkaista. Kotiseutumuseolla asusteleva tonttu elelee pääosin omissa oloissaan, mutta markkina-aikaan se nauttii hälinästä ja markkinatunnelmasta täysin siemauksin. Tervahaudan poltossa tonttu on suurena apuna, mutta eivät tervamestarit pienestä apulaisestaan huutele.

Rämsöö

Teatteritonttu tuntee olonsa kotoisaksi Rämsöön kulttuuririkkaassa ilmapiirissä. Monitaitoinen tonttu ompelee puvustajan apuna ratkenneita saumoja, rakentaa lavastemestarin kanssa lavasteita ja kuiskuttaa ohjaajan korvaan asiantuntevia neuvoja.

Krääkkiö

Metsätontun hiippalakin näkee Krääkkiössä todennäköisimmin Alttarikiven liepeillä. Tonttu huolehtii eläimistä ja auttaa eksyneitä marjastajia löytämään polun kotiin. Monet metsän eläimet tietävät tulla pyytämään apua tontulta pulmiinsa. Haavat ja nirhaumat tonttu hoitaa kuntoon hetkessä ja kuuntelee samalla uusimmat kuulumiset.

Onkemäki

Latutonttu on oiva hiihtoväen ystävä. Tonttu puuhailee latumestarin apuna ja auttaa myös muiden urheilupaikkojen kunnossapidossa. Pitkän kokemuksensa kautta latutonttu tietää parhaat voiteluniksit suksille ja jos suksi luistaa oikein mainiosti on latutonttu saattanut käydä tekemässä salaa taikojaan.

Palho-Vakkala

Mökkitontun puuhat alkavat kun mökkiläiset lähtevät talveksi kaupunkiin. Touhukas apuri pitää paikat kunnossa ja kutsumattomat vieraat loitolla. Mökkitonttu on läheistä sukua saunatontulle. Mökin saunassa tonttu kantaa vedet valmiiksi saunojille, sitoo yllätykseksi vihdan ja istahtaa itsekin nautiskelemaan jälkilöylyistä.