Maakunnan parhaita ruokatietäjiä

Elina Läsivaara ja Ronja Lampinen istuttavat kasvimaahan talvivalkosipuleita. Marika Vaasvainio tarkkailee. Kuva: Katariina Onnela
Elina Läsivaara ja Ronja Lampinen istuttavat kasvimaahan talvivalkosipuleita. Marika Vaasvainio tarkkailee. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahden yläasteelta löytyy oivaa tietämystä ruoka-asioista. Yhdeksäsluokkalaisten maa- ja metsätalouden ryhmä suoriutui Ruokatiedon, tuottajajärjestö MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton järjestämästä Ruokavisasta parhaiten koko maakunnassa.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan ja vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Oppilaat vastasivat visaan koulussa netin kautta. Kysymysten teemana oli tänä vuonna ympäristö ja eläinten hyvinvointi. Oppilailta vaadittiin tietämystä muun muassa kierrätyksestä ja ympäristöystävällisestä kuluttamisesta.

– Kysymykset olivat yleistietoa ja niissä pärjäsi päättelemällä ja maalaisjärjellä, Tiitus Valtamo kertoo.

Opettaja Anna-Kaarina Huhtala lisää, että moni Vesilahden yläasteen oppilaista on käynyt hygieniapassikoulutuksen. Koulutuksen tuoma tietous auttoi visailijoita pitkälle.

Sieniretkiä ja traktorilla ajamista

Maa- ja metsätalous on valinnaisaine, joka valitaan kahdeksannelle ja yhdeksännelle luokalle. Sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa.

Aine tutustuttaa oppilaat maanviljelyyn, tuotantoeläimiin sekä metsän- ja puutarhanhoitoon. Vesilahden yläasteen maa- ja metsätalouden ryhmä on opiskellut aiheita hyvinkin käytännönläheisesti.

Aleksi Vainio, Tiitus Valtamo ja Kalle Hakkinen veistelevät makkaratikut kuosiin tulevaa illanviettoa varten. Kuva: Katariina Onnela
Aleksi Vainio, Tiitus Valtamo ja Kalle Hakkinen veistelevät makkaratikut kuosiin tulevaa illanviettoa varten. Kuva: Katariina Onnela

Omalla pienellä puutarhapalstalla he kasvattavat muun muassa sipuleita, kesäkurpitsaa ja maustekasveja. Uusin kokeilu on bataatin kasvatus.

Syksyllä ohjelmassa oli sieniretki. Metsästä löytyi ison sienisaaliin lisäksi yksi puhelin. Kaikki itse kasvatetut ja kerätyt ruuat hyödynnetään kotitalouden tunnilla. Sienet pääsivät osaksi herkullista jauhelihakastiketta.

Tuotantoeläinten kanssa ryhmä pääsi kosketuksiin tutustumiskäynnillä navettaan. Navettavisiitillä koululaisia hämmästytti se, että lehmät tallustelivat vapaina ja niiden keskellä sai käyskennellä. Suojapuku ja navetan tuoksu ovat jääneet myös elävästi mieleen.

Tuntien aikana on tutustuttu niin viljatilaan, traktorilla ajamiseen kuin puuntaimien istutukseen. Viimeisin tutustumiskäynti suuntautui sahalle, jossa nähtiin miten tukeista tehdään lautaa.

– Kaikessa kysymys siitä, mistä ruoka tulee ja mistä nuoriso ehkä vähän etääntyy. Tämän vuoden opiskelujen perusteella pitäisi kaikkien osata hoitaa myös metsää, opettaja Anna-Kaarina Huhtala toteaa.

Käytännönläheinen opiskelutyyli tuntuu miellyttävän ysiluokkalaisia, mutta onko se ainoa syy ottaa valinnaisaineeksi maa- ja metsätalous?

– Mä otin tän siksi, että tykkään liikkua luonnossa ja halusin tietää enemmän sen hoidosta, perustelee Marika Vaasvainio.

Gladiolukset saivat multaa ylleen Silja Ylä-Jarkon, Emma Tulokkaan ja Heta Hoikkasen toimesta. Kuva: Katariina Onnela
Gladiolukset saivat multaa ylleen Silja Ylä-Jarkon, Emma Tulokkaan ja Heta Hoikkasen toimesta. Kuva: Katariina Onnela