Sinitiainen oli runsain laji 96 yksilöllään Jani Vastamäen suorittamassa mielenkiintoisessa Vesilahden Kirkonkylän talvilintulaskennassa 1. marraskuuta. Laskenta antoi erittäin hyvän kuvan loppusyksyn linnustosta ja Vesilahden kerrassaan monipuolisesta ja runsaasta lintujoukosta.
Sinitiainen on esimerkki linnusta, joka on erityisen riippuvainen talviruokinnasta, koska se itse kerää talvivarastoja hömö- ja töyhtötiaisen tavoin. Sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen pakkasyön yli, muuten noutaja saapuu.
Kolmella ruokintapaikallani aloitin ruokinnan jo lokakuun alussa, jotta linnut löytäisivät varman ruokintapaikan riittävän ajoissa, eikä vasta sitten, kun aamulla on 20 cm lunta.
Pähkinämurskaa, kuoretonta auringonkukansiementä, sekaan rasvasiementankoja , talipalloja -ja siivekkäistä ystävistä ei ole ollut pulaa. Keltasirkuille myöhemmin kauraa hangelle. Ruokintapaikkojeni kolmen kärki on vuosia ollut sama: sinitiainen, talitiainen ja pikkuvarpunen. Samoin myös Vesilahdessa.
Birdlifen seurannan mukaan talviruokinnalla käyvä lajisto on runsastunut viime vuosina ja ruokintaa hyödyntävät yhä enemmän myös puukiipijä, tikli, pyrstötiainen ja käpytikka.
Saattaapa ruokinnalta löytää todellisia yllätyslajejakin, kuten talvehtimaan jääneen peipon, järripeipon, punarinnan. Jopa valkoselkätikkakin voi ilmestyä ruokinnalle, jos houkuttimena on isoja läskinpaloja.
Kirkonkylän laskennassa Jani Vastamäki löysi sinitiaisten lisäksi mm. 81 talitiaista , 86 pikkuvarpusta, 65 keltasirkkua , 49 viherpeippoa, 8 mustarastasta, 12 tilheä , harmaahaikaran ja harmaapäätikan.
Riuttankulmalla Kirsi Rekolan ruokintapaikalla vierailee viimevuotiseen tapaan 2 harmaapäätikkaa ja pikkutikka ruokintamakaralla sekä 20 pikkuvarpusta, mustarastas ja 2 närheä.
Vesilläkin oli vielä elämää. Kirkonkylän laskennassa Jani Vastamäki havainnoi merikotkan lisäksi 26 valkoposkihanhea, 2 allia, 6 tukkasotkaa, isokoskelon, 2 laulujoutsenta, 4 sinisorsaa, kala- ja harmaalokin.
Kirsti Vaden ja Ritva Mikkola laskivat Narvan rannoilta käsin Alhonselän 1800 isokoskelon lautan sekä harmaahaikaran ja merikotkan.
Lempäälän Herralankoskella on saatu nauttia koskikarojen lisäksi erittäin uhanalaisten lapasotkien vierailusta. Suuresti tukkasotkaa muistuttava lapasotka pesii merialueilla ja Lapin pohjoisosissa. Lapasotka on taantunut huolestuttavasti ja maan pesimäkannan arvio on vain 400 – 600 paria.
Teksti: Hannu Järvinen